Груевски тражи признање македонске цркве

Македонски премијер Никола Груевски проширио је списак захтева у спору са Атином око имена Македоније, тражећи да се у пакет решења дугогодишњег проблема између те две земље укључи и питање признавања Македонске православне цркве.

 

"Поруке да ће МПЦ бити призната само уколико промени име, јасно указују да проблем није црквени и канонски већ политички и повезан са уставним именом, а мотивисан од грчких негирања македонског идентитета", наводи се у писму које је Груевски упутио изасланику УН Метјуу Нимицу.

"Након дугих дискусија и преговора, према информације које сам добио из МПЦ, може се констатовати да корени проблема леже поново у спору који је Грчка наметнула и повезан је са уставним именом, тврди македонски премијер.

Српска православна црква између осталог солидарна је "са Грчком православном црквом, јер значајни део Синода СПЦ образован је и провео дуже време у грчким црквама и манастирма, и стипендиран из фондова ГПЦ и до данашњег дана је под њиховим утицајем, па их због тога умерено крило епископа назива грчко крило", наводи Груевски у писму.

Македонски премијер Нимицу још објашњава да разлог због чега пише писмо са оваквим захтевом је то што у Грчкој држава и црква нису одвојени и да постоји велика блискост између Цркве и власти.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво