Читај ми!

Борба са минусом

Олујни ветар прави нове проблеме у Босни и Херцеговини. Многи делови неприступачни чак и за хеликоптере. Хрватска суочена са најхладнијом зимом у последњих 50 година. Бугарска обуставља извоз струје. У Румунији 500 места одсечено од света. У Мађарској најсиромашнији се греју новчаницама.

Зима је показала своју праву ћуд, па се како знају и умеју са њом боре и земље у окружењу. Делови Босне и Херцеговине још су због јаких олујних ветрова, неприступачни чак и за хеликоптере, а до забачених села још није пробијен пут.

У Хрватској бележе најниже температуре у последњих педесет година. Иако је ситуација најтежа у Сплитско-далматинској жупанији, градоначелник Сплита, Жељко Керум и његова сестра Невенка Бачић, председница Градског већа, и даље излазе у јавност са изјавама да су грађани сами криви ако се поломе или на било који начин повреде.

Доктор Жељана Богданић из Сплита каже да се најчешће грађани јављају са преломима ручних зглобова.

У Сплиту је протеклих дана помоћ потражило 700 људи, а потрошено је више гипса него у протекле две године.

Екстремне хладноће однеле су јутрос и трећу жртву у Црној Гори, а са путева ка северу претходних дана евакуисано је преко 200 људи. Црногорска влада одобрила је 160.000 евра помоћи општинама које су најтеже погођене невременом.

У Македонији војни хеликоптери достављају храну и лекове за становнике у 40 завејаних села у скопском, прилепском и кумановском региону.

Бугарска ће ноћас од један сат обуставити извоз електричне енергије због немогућности да гарантује покривање домаће потрошње услед оштре зиме у тој земљи, саопштило је Министарство економије и енергетике у Софији.

Залеђена је и Аустрија. На Дунаву, који пролази кроз дест држава, због леда нема пловидбе. У Румунији је 500 места одсечено од света. Возови су стали на сред пута.

Један од путника каже да је снег прекрио прозор воза, али је добро то што су имали залихе хране и воде.

У Мађарској се најсиромашнији греју новчаницама. Централна банка рециклира своје истрошене новчанице у брикете за грејање које дели најугроженијима. Италија се припрема за нови ледени талас.

На југу замље, хиљаде војника покушавају да ослободе грађане заробљене у сметовима од три метра.

Проблем са ниским температурама има и цела Европа. Таласом хладноће најтеже је погођена Украјина, где је температура пала на минус 30 степени. Бела смрт задесила је 135 људи.

Па ипак, у једном украјинском вртићу користе овакво време да припреме децу за традиционално купање у снегу.

Док су се многи у Европи уморили од хладноће, Холанђани су разочарани - због отопљавања јер је изостала чувена трка клизача по каналима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво