Читај ми!

Матичари: Хомосексуални брак није дозвољен!

О хомосексуалном браку и још којечему у Матичином речнику, омбудсмановом упутству и нацрту закона.

БРАК У МАТИЦИ. „Аустралијанци поштом гласали за хомосексуални брак”, извештава једна новинска агенција. А да ли је такав брак могућ?

Речник Матице српске не даје за право новинару који је то написао. Одредница брак је дефинисана као законита заједница мушкарца и жене.

Ако је веровати матичарима, састављачима речника, синтагма хомосексуални брак је бесмислена, једна реч искључује другу.

Матичин речник доноси и придев хомосексуалан, као и именице хомосексуалац/хомосексуалка, али и неколико синонима: задњичар, кекез, мужеложник, педер, трибада.

Углавном су заборављени, поцрпени из старије литературе, уз напомену да су подругљиви, биће занимљиво видети колико њих ће преживети у будућим издањима речника.

Речник МС, уз одредницу лезбијка, доноси и други облик, лезбејка, оба са изразито негативним призвуком: „Женска особа ненормалних сексуалних склоности, која показује сексуални интерес за друге жене.”

БРАК И УПУТСТВО. Године 2010, на сајту омбудсмана Саше Јанковића објављена су Упутства за стандардизовани недискриминативни говор и понашање.

У Упутству се помињу неки нови синоними за хомосексуализам, једнако увредљиви као они у Матичином речнику: перверзни, ненормални, сека перса, женски петко, лезбача, топли брат, мушкарача, сексуално девијантни, болесни.

Каже се да је прихватљиво рећи лезбејка, не лезбијка, на шта је реаговао Иван Клајн у својој књизи „Бушење језика”:

Лезбијкалезбијски) је граматички исправно, лезбејка (лезбејски) је погрешно, а бесмислица је тврдити да је један облик увредљив док други није.”

А лингвиста Павле Ћосић је упитао: „Ко је дао овлашћење за писање оваквог упутства, на основу ког права?” То је посао за некога ко је стручан у тој области.

Занимљиво је да је придев хомосексуалан у Упутству готово у потпуности потиснут, а за контрастирање придеву хетеросексуалан користи се скраћеница ЛГБТ (LGBT): лезбејке, гејеви, бисксуални и трансродни.

Последњих година скраћеница је проширена на LGBTQ+, додате су и квир особе, уз најаву да ће бити нових слова у акрониму.

А брак се некако стидљиво помиње у Упутству тек на једном месту, где се каже да је „увредљиво претпостављати да истополно оријентисане особе не воле или не желе децу, породицу, брак...”

***

Када се појавило, Упутство је било предмет многих полемика, а Саша Јанковић је тврдио да је то документ у сталном развоју, али тако је било само док је био на дужности заштитника грађана.

Учествовао је после као председнички кандидат на изборима 2017, a његовим поразом изгубило је и Упутство.

Више га нико није помињао.

БРАК ИЗ НАЦРТА. Министар за људска и мањинска права Гордана Чомић најавила је да ће се 2021. усвојити закон о истополним заједницама.

Објављен је нацрт тог закона. А шта тамо има? Дискриминација, сексуална оријентација, партнер, принуда... нема брака. У ствари има, али...

Истополна заједница неће се поништити ако су раније склопљена истополна заједница или брак у међувремену престали.”

Али овде се мисли на традиционални брак, не на истополну заједницу, око које је саткан нацрт. Изгледа да су одустали од хомосексуалног брака.

У овом тренутку, бар што се језика тиче, то може бити само заједница. А да ли је свака заједница брак? Није. Они се боре за своја права, али тек ћемо видети да ли ће та права прихватити и наука о језику.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. дец 2021, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je postovanje....???

Ne gazi nikog.
Ne budi diktator i tiranin.
Ne gazi ljude ispod sebe. Postuj ljude ispod sebe...
Budi covjek. Budi slobodan covjek.
Gazi onog iznad sebe.
Gazi diktatora i tiranina.

(уторак, 07. дец 2021, 15:40) - Jedan [нерегистровани]

Istopolni brak

Rad Matice jako cenim, i kao neko ko je vec petnaest godina u uspesnom istopolnom braku ne predstavlja mi problem to sto Matica jos uvek nema pravu odrednicu za moj drustveno-pravni status. Naci ce se neko resenje, bitno je biti strpljiv i postovati ljude oko sebe.