Читај ми!

Дигитално неупућени, а савремени родитељи

Већ деценијама круже по интернету родитељске приче (истините или измишљене) са идејом да је отварање адреса е-поште за тек рођене бебе паметан потез, уз то и хипермодеран. Неки родитељи иду и корак даље, те (планирају да) на ту адресу е-поште шаљу, све до пунолетства, своје доживљаје с дететом, дететове фотографије и видео-записе.

У данашњем површном свету дигиталних хајпова све то делује "симпатично", јер су се такви родитељи каобајаги (први) сетили да "на време заштите интернет идентитет" своје принове.

Уз то ће још и да га обрадују када одрасте и предају му у руке тај налог е-поште као израз родитељске љубави.

Да ли је баш тако? Нажалост, чињенице говоре сасвим другачије, а проблеми се могу сагледати у распону од поводљиве родитељске наивности, па све до озбиљног угрожавања дигиталне сигурности детета.

Неоригинално дигитално помодарство

Најпре, ружна комерцијална страна приче каже да су хиљаде родитељских и "родитељских" објава о регистрацији адресе е-поште за бебу најчешће део рекламних кампања за бесплатне платформе за е-пошту. Углавном се тако промовише Gmail, али ни остали сервиси нису невини.

Плаћени блогери и инфлуенсери годинама уназад залуђују наивне родитеље како је то "јако кул", а онда они ту причу шире наоколо. Уосталом претражите сами појам "email for baby", биће вам јасно ко спонзорише такве објаве. Чак је то и неприкривена промоција тих сервиса, јер се у те текстове стављају и линкови и објашњења како се то региструје налог е-поште, уз пратећу фотографију са логотипом спонзора такве објаве.

Знам, многи ће рећи "Па, шта? Шта је ту лоше?!". И у праву су, до ове тачке нема било какве штете, осим што смо мало повредили сујету родитеља који мисле да су били веома "оригинални".

Бесплатне услуге на интернету нису ваше власништво

Пре него што пређемо на дигиталне опасности, да разбијемо још неке заблуде око отварања е-поште за тек рођене бебе.

Свако ко се икада регистровао на неком бесплатном сервису на интернету, било да је то налог на друштвеном медију или сандуче за е-пошту, зна да је у једном тренутку морао да потврди системску ставку "Слажем са Условима коришћења услуге". И скоро сви, без икакве провере шта заиста пише у Условима коришћења, кликну на дугме I agree.

А у тим Условима бесплатног коришћења, у скоро 100 одсто случајева пише да су тиме прихватили много неочекиваних и потенцијално непријатних ствари. Задржимо се само на две уобичајене: прва - сав садржај (текстови, фотографије, видео..) који тамо поставе више није само њихов, и друга - та услуга може увек, мимо њихове воље, да буде укинута из бројних разлога. Све вас пуно поздравља Доналд Трамп...

Дакле, у сваком тренутку налог може да буде угашен због неактивности, али и због тога што их је "отворила" ВЕОМА малолетна особа (то јест, њени родитељи, који су се лажно представили) или било ког другог правог или измишљеног разлога кршења Услова коришћења. Такође, бројни су и случајеви да су поједине бесплатне онлајн платформе угашене због непрофитабилности или нових пословних планова њихових власника. А 18 година до бебиног пунолетства је баш дугачак период.

И - упс, нестадоше родитељски садржаји који су послати на тај бесплатни имејл на чување...

Родитељска глупост као дигитална опасност

Чудна је то ствар да данашњи новопечени родитељи, који су ипак ДИГИТАЛНИ УРОЂЕНИЦИ (digital natives - особе рођене или барем одрасле у време дигиталних технологија), не схватају колико је ова појава отварања бебећих адреса е-поште и ПОПРИЛИЧНО ДИГИТАЛНО ОПАСНА.

Ево због чега: Личне податке свог детета, и још горе - његове бебеће фотографије и видео-снимке (ајд погодите какве), постављају на сервере неке мултинационалне компаније. Хајде да претпоставимо да их та компаније неће злоупотребити, иако су се приликом отварања налога одрекли свих права за садржај који постављају. И - пуф, угрозише приватност детета.

Али, шта ако тако дигитално необразовани родитељи направе сигурносне пропусте и олакшају пут хакерима да упадну на тај налог е-поште? Шта мислите, из којих онлајн извора се често снабдевају интернет зликовци који се баве порнографским садржајем за педофиле?!

Тако долазимо на терен ДИГИТАЛНЕ СИГУРНОСТИ, чију комплетну дефиницију можете да прочитате у Речнику интернета и дигиталне комуникације. Док се често помињана дигитална безбедност (или сајбер безбедност) односи на техничке аспекте заштите у дигиталном свету, дигитална сигурност се тиче људске компоненте у тој причи.

Предуслови за дигиталну сигурност појединца су дигитална писменост (Digital literacy) и одговарајуће дигиталне способности (Digital competence), зависно од личних потреба и могућности.

Дигитална сигурност на општем плану, ради заштите и себе и окружења, обухвата поштовање прописаних и препоручених процедура сајбер безбедности (Cybersecurity). На личном плану, између осталог, обухвата: заштиту приватности (Privacy), бригу о онлајн-репутацији (ORM), чување дигиталног идентитета (Digital identity), заштиту сопствених дигиталних ауторских права (Copyright), неостављање нежељених дигиталних трагова (Digital footprints) и др.

Све те појмове (и још, буквално, 1.000 других) имате објашњене у поменутом бесплатно доступном Речнику.

Бламирање пред одраслим дететом

Њихово дете ће, хвала Богу, да одрасте. Предаће му родитељи тај налог е-поште на коришћење, ако тада уопште буде постојала та бесплатна платформа и ако не буде хакован у међувремену.

И, замислите сценарио у коме то већ одрасло дете, ВЕОМА ДИГИТАЛНО УПУЋЕНО И СВЕСНО, каже својим дигитално наивним родитељима: "Аман, да ли сте, бре, вас двоје нормални?!".

Због бројних разлога биће разочарано њиховим "подухватом", од голишавих бебећих фотографија, па надаље...

Јер неупућени родитељи могли су детету да закупе назив интернет домена са његовим именом. А дете ће им вечито бити захвално због тога што су на време (стварно, а не кобајаги) заузели његов лични део интернет идентитета у мору људи истог имена и презимена. На том свом интернет домену, дигитално спретни младунац може да сагради веб-сајт, који никакав страшни Вук или Цук(ерберг) не може да одува.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. нов 2021, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Komentatoru koji priznaje da je digitalno neupućen

Pisanje reči velikim slovima je čak i Pravopisom srpskoga jezika (strana 72) predviđeno "... iz estetskih i reklamnih razloga...". A u ovom tekstu je očigledno postojala potreba da se i VIKANJEM uputi VAPAJ digitalno neupućenima da obrate pažnju na DIGITALNE OPASNOSTI, tako da su velika slova opravdano, s dobrim razlogom upotrebljena.

(субота, 27. нов 2021, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav od digitalno neupućenog

Pisanje reči velikim slovima jednako je vikanju. Nepotrebno u novinskom tekstu. Tek malo da uputimo upućenog autora članka.

(субота, 27. нов 2021, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

Nije lako....

Nije lako u današnjem svetu vaspitati decu. Prvo je važno da su roditelji vaspitani , da je majka kući i da se brine o deci . To je danas teško jer su roditelji prinuđeni da oboje rade , Tako su deca prepuštena ulici i medijama .

(субота, 27. нов 2021, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Sale

Kao diplomirani inženjer računarske tehnike sa ETF-a, dugogodišnji programer i softverski dizajner i stručnjak za sigurnost podataka, ali i kao roditelj, mogu na ovaj tekst da dodam glavnu preporuku. Pre svih ostalih. A to je: Roditelji držite decu što dalje od "digitalnih tehnologija" što duže, minimum do 12 godina. Ako vam neko kaže kako je važno da se deca u "modernom svetu" moraju od malih nogu učiti upotrebi, kompjutera, tableta "pametnih telefona" isl. mogu vas informisati da se sasvim prosečno dete sa 14-15 godina starosti nauči sve što mu u životu treba od "digitalnih tehnologija" za nekoliko sati. A produbljivanje do ozbiljnog poznavanja računarske tehnike za one koji to izaberu kao profesiju ionako sleduje kasnije. To se posebno odnosi na dečake koji rizikuju zavisnost od "kompjuterskih igrica" i upropašćen život. Zato ja vrlo važan zadatak roditelja da decu pošalju na neke sportove i obuzdaju "Fejsbuk entuzijaste" među nastavnicima po školama, i time spreče kontakt dece sa tim opasnim i nepotrebnim smećem što je duže moguće.

(субота, 27. нов 2021, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Naše viđenje svega

Roditelji su, izgleda, uvek glupi a deca se, po pravilu, rađaju naučena ili bar pametnija od roditelja. Sati, dani, godine u nesanici, brizi i obezbeđivanju neophodnog - naučno je dokazano - smanjuju inteligenciju, a bezgranična ljubav povećava naivnost. Jasno je ko onda tu decu "uzima pod svoje" da ih nauči svemu.