Читај ми!

Како сам се мушки породила

Никада нисам била вешта у причању вицева, а баш ми је гушт да испричам неки добар виц. Ја сам вам од оних који се смеју и пре него што испричају фору до краја. Но, добро. Да пробамо, па шта буде. Радња се одвија у порођајној сали.

Дође анестезиолог да убоде жени епидурал у кичму, а она хукће и шишти, каже - тако су је учили. Кад виде доктор да ова шишти све гласније, уплаши се, па је погледа. Уффф, тебе то мушки боли - рече доктор.

Ни не сачека да му жена одговори, доца брзо засуче рукаве, узе шприц, натакну иглу и хоп - убризга изгледа јачу дозу него што је првобитно планирао.

Кад је жена схватила шта се десило, угризе се за језик и рече кроз смех: "Е, сад могу и мушки да се породим. Много хвала, докторе, нисам осетила убод".

"Ма нема на чему", одговори он, "замисли како би било да сам стварно доктор".

Виц к'о виц, некоме смешан а неком глуп - ал' да је доктор знао да ће ми овај постати омиљени, можда би бацио још неку фору. Чисто за успомену.

Мада, где ћеш боље форе од тога да једној феминисткињи на порођају кажеш да је "боли мушки".

Кажу да порођај боли као када ти неко ломи 20 костију на телу у исто време.

Да ли је тај бол баш толики нисам проверавала у научним књигама. Зашто бих - боли. И знаш да боли - и када решиш да родиш бебу и када кренеш у болницу.

И то заиста јесте бол који не може да се опише, као што, верујем, нема много особа на свету које би могле описати како је то када ти неко истовремено ломи 20 костију.

Али када те нешто боли "мушки", онда је то нешто ваљда много, много страшније, вероватно и од ломљења костију. Стално ми се тај израз мота по глави, ал' никако да докучим шта то мушкарце може тако "женски" да боли?

И гле, Гугл ми понуди одговор. Тестиси.

Никад ми то не би пало на памет, признајем. Знам из филмова да тај ударац баца на колена, али баш да боли као ширење карлице и напони - не верујем.

Није ме мрзело па мало бацих поглед на нет, пише тамо стварно да је бол од ударца у тестисе много јачи од бола који изазива порођајна контракција. Међутим, пошто нормалан порођај траје од 8 до 12 сати, а ударац пар секунди, количина бола коју жена издржи док рађа дете је неупоредиво већа.

Но, није ствар у томе ко више може да истрпи и ко је већи херој, већ у томе што чак и за овај случај, када жена пролази кроз тешке муке да би ново живо биће донела на свет, ми имамо израз који наговештава да је мушкарцима ипак теже.

Уместо да, без иједног АЛИ, одамо признање женама и искрено им кажемо - Алал вера!

Изгледа да се не каже џаба - сваком је своја мука најтежа. Моју је, признајем, олакшао овај диван млади доктор из породилишта "Драгиша Мишовић".

Прецизно је конвертовао моје шиштање у сломљене кости, утврдио велики број прелома и максимално се потрудио да ми наредних шест сати ишчекивања ћерке прође у блаженству. Додуше, уз асистенцију остатка медицинског тима и Синатре, чији је глас лепршао ходником.

П.С. Доцо, хвала велико! И да знаш, све ти је опроштено. Онако, људски.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво