Читај ми!

Одајем признање пешацима, они се сами склањају бициклистима

Април у Београду. Корона пролеће са релаксираним епидемијским мерама. Дан ми почиње кадровима из Беча које ми је послала познаница. Снимила је себе док вози бицикл од куће до посла.

Каква радост имати тако дугу бициклистичку стазу. Сећам се једног немачког документарног филма који је већим делом сниман са бицикла у покрету. Берлински паркови и шуме, а све премрежено стазама за бициклисте.

Такви призори су чести у кинематографији и туристичким репортажама o Холандији на пример, за коју су прве асоцијације лале и бицикли.

Међутим, већини су изгледа лепши они филмови у којима главни јунаци до позоришта, апотеке, продавнице долазе колима која паркирају испред објекта док не заврше посао. У нашој средини приче о екологији и бициклу повремено долазе на ред, али више као пилот програми, а не као стварна намера да то добије ширу примену.

Наравно да у Србији постоје људи који возе бицикл и често га користе као превозно средство.

Кажем у Србији, а не у Београду, зато што је, чини ми се, у било ком мањем граду могуће возити бицикл по коловозу и не угрожавати своју безбедност у оној мери колико је то присутно у главном граду. Завидим Новосађанима на њиховим бициклистичким стазама.

Бициклисте је у Београду могуће видети у сваком тренутку и на сваком месту. Достављачи углавном користе овај начин превоза. Многи грађани су се определили за бицикл не би ли избегли градски превоз током пандемије.

Некима је то релаксација, другима хоби. Али то је само део приче. Други део је проблем. Већина њих вози по тротоару, наравно, како да возе по коловозу на коме нема довољно места ни за возила. Уосталом, градски превоз иде врло близу тротоара и заиста апсолутно нема места за бициклисте.

Тако имамо са једне стране пропагирање здравије животне средине, а са друге стране немогућност да се то спроведе у дело. Шанса да на вас налети бицикл на тротоару из дана у дан је све већа. Потребан је велики опрез и бициклиста и пешака зато што се број и једних и других непрестано повећава.

Свако се сналази како уме и може. Невоља је у томе што у већем делу града не постоје бициклистичке стазе. Свакако је најлепше возити се поред реке где су услови идеални, мада и тамо зна да буде тесно, поготову за викенд.

Није тешко замислити тај кркљанац по тротоарима на којима су људи, деца, маме са бебама у колицима и бициклисти – да не спомињем нечујне тротинете који се само пришуњају ни од куда.

Ако немате брзе рефлексе да се склоните чим угледате бицикл, поведите неког да брине о вама док ходате тротоаром, да не бисте прошли као моја комшиница која се због година спорије креће. Налетела је на рукохват бицикла у тренутку кад је возач нагло укочио видевши је и задобила озбиљну модрицу на руци.

Јасно је да нису сви способни за дисциплину тротоарског бициклизма, иако би радо извезли своје двоточкаше. И опет оно старо, ко умије њему двије, остали нека чекају да се једног дана направе стазе. Узгред, је л оно беше забрањена вожња бицикла по тротоару?

Додуше постоје и пешачке зоне. Оне су идеалне. А пешаци су, мора им се одати признање, постали дисциплиновани, сами се склањају бициклистима.

И сада шта. Неки су пробали тај експеримент са бициклизмом у граду и схватили да је то још једно непотребно нервирање и лепо се вратили својим аутомобилима за које су бар прописана јасна правила, а постоје и семафори.

Многе ствари у животу могу се постићи упорношћу и истрајавањем. Можда ће свакодневна вожња бицикла тротоаром довести до неких решења, мада будимо реални, простора за стазе у ширем центру града заиста нема. Али простора за размишљање има довољно.

Да ли се баш до сваког места у граду мора доћи колима. Велики европски градови имају бициклистичке стазе, али у многима од њих не можете у центар града тек тако.

Чини се да је све ближи тренутак када ће се о овој теми размишљати и у Београду. Тако ће једног дана неко из белог града послати снимак вожње бициклом по дугој стази направљеној за ову врсту превоза. До тада, можда треба увести нови саобраћајни знак који ће пешаке упозоравати на опасност од бициклиста...

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. апр 2021, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

Reljef

Nikad u Beogradu bicikli neće zaživeti, barem ne na teritoriji starog grada, previše je brdovito, nikome nije u interesu da skapa kako bi stigao do odredišta

(четвртак, 15. апр 2021, 20:29) - Бране П. [нерегистровани]

Бициклисти пазе на пашаке.

Нема у Новом Саду у свим улицама стаза за бицикле. Када возим тротоаром пазим на пешаке. Још нисам чуо да је бициклиста теже поврдио пешака, али има много случајева да је у несрећи на коловозу погинуо бициклиста од удара моторног возила.

(четвртак, 15. апр 2021, 19:18) - Бели [нерегистровани]

Нова опасност

Може да одаје признање пешацима, али га ја не одај бициклистима, јер су постали нова опасност за нас пешаке. Мене, замало, бар, десет пута нису прегазили. Возе као полудели, човек не може да пређе преко њихове стазе до семафора. Постали су гори од возача кола. А, није баш безопасно ни када те бицикл обори на асфалт. То би морало некако да се регулише, да се и њима исцртају зебре и да се заустављају да пешаци могу да пређу њихову стазу.

(четвртак, 15. апр 2021, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

PRAVILA

Tesko je uvesti pravila ponasanja u bilo kojoj oblasti zivota kada za to ne postoje ni elementarni preduslovi. Tako imamo sve vise pravila koja niko ne postuje.

(четвртак, 15. апр 2021, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

A sad malo o stvarnosti

Tekst ukazuje na neke probleme, ali iz pogrešnog ugla i deluje više kao stereotip nego lično iskustvo. Beograd je katastrofa i za pešake i za bicikliste, jer je vozačima dozvoljeno baš sve. Pre svega parkiranje na trotoarima, zabranjeno zdravim razumom oduvek, a zakonom od pre 11 godina. Ipak, ne postoji kažnjavanje za to (pogledajte, recimo Ulicu kneza Miloša, ali i bilo koju drugu). Ignorisanjem te pojave od strane policije svim samoživim, bahatim vozačima šalje se jasna poruka da im je to dozvoljeno. A ta poruka se u njihovim glavama brzo prevede u "imam pravo", a potom "ne smeš da mi prigovoriš inače imam pravo i da te bijem".

Drugi problem su tzv. biciklističke staze. U Beogradu ih nema. Malo farbe po trotoaru (ili kaldrmi) ne čini biciklističku stazu. Ono što je predviđeno za bicikliste uvek je puno pešaka, motocikala, automobila (počev od "staze" na Adi), pa i kamiona. I svi kojima nije mesto na toj "stazi" ubeđeni su u suprotno ili teraju neki svoj inat. Zato što nema reakcije policije. Ni projektovanje tih "staza" (od kojih mislim da nijedna još uvek nije ni predata na korišćenje, pa samim tim i nije biciklistička staza niti se održava) nije ništa bolje. Stalno nekako vijugaju i guraju se sa pešacima. Onda malo-malo i eto trafike, frižidera ili sladoleda (a i semafora) na sred "staze". Pogledajte na Novom Beogradu, kod Buvljaka. Prvo su biciklisti desno od pešaka, na prelazu, pa onda levo, pa onda opet desno?

Danas imamo i biciklističke trake, na kolovozu. Naravno da biciklisti ne mogu da ih koriste, jer je to opet samo farba na onom jednom metru uz desnu ivicu kolovoza koja je uvek uništena i razrovana, sa sve šahtovima. Dakle, ni njih biciklisti ne mogu da koriste i to je tako i projektovano (svako vidi da je nešto razrovano i puno šahtova).

Imamo i očajne zakone, imamo policiju koju zakoni uopšte ne interesuju, a još manje njihov posao. A sve počinje od dozvoljavanja vozačima motornih vozila da rade šta god požele, odnosno šta god njima odgovara. Postoji li u Srbiji uopšte trotoar po kom pešaci mogu da se kreću slobodno i normalno, bez parkiranih vozila?