Читај ми!

Где ћете самовати за Нову годину

Пандемија не воли журке, славља са пуно људи, не воли загрљаје. Једино до чега јој је стало је дистанца. Празник је на улицама, на телевизији, на билбордима и у филмовима, али није тамо где му је најпријатније. У нама.

Гледам моју рођаку, читав децембар провела је украшавајући стан, иако јој ове године нико неће доћи.У њеној кући празници трају готово два месеца. Гости долазе од Светог Николе до краја јануара. Поклоне купује током целе године, свакоме баш оно чему ће се највише обрадовати. А сваки дар упакован је другачије.

Сви се дивимо њеном обожавању празника. Једне године је за сваког од нас направила кекс различитог облика,таблет за мене, а за моју сестру преводиоца новогодишњи бисквит у облику књиге.

 

За моју рођаку не постоје кризна времена. Прошло је кроз њен живот много тога.Често ми каже да јој је жао што са свим својим сазнањима не може много, осим да пише. Њена узречица је: „Живи, немој превише да анализираш".

Део мојих празничних ритуала ове године је шетња градом, мока за понети и...... разговор са другарицом из основне школе која се управо вратила из Америке. „Заувек?" питам је."Да, нови почетак, управо сређујемо стан", прича ми одушевљено.

Дуго шетамо, присећамо се, анализирамо, планирамо....купим јој магнетић са Победником."Ево ти мој број, хајде да се видимо ускоро... Срећна ти Нова година и Божић", каже ми на растанку.

На путу до куће сретнем још неке познанике, несрећни су што не могу нигде за дочек, а радо би отишли на скијање и санкање.

Себи купим велику куглу са снегом у којој су једно дрво и пас, затим кренем до пекаре са најбољим крофнама у граду. у великој књижари пронађем поклон за малу рођаку - „Књига о снегу и Деда Мразу".

„Здраво, како си?",пита ме познаница док са ћерком разгледа домаће романе."Видиш ти ово, ништа од празника,не знам ни како ћемо даље."

Знаш шта каже моја рођака. „Живи и немој превише да анализираш", одговарам јој.

Уђем у полупразну тролу, седнем и гледам вести на телефону. Почела вакцинација, нови сој коронавируса, број умрлих, број заражених, ковид пасоши, нова нормалност, вакцине су цивилизацијско достигнуће, вакцину не треба примити, замљотрес у Хрватској, убио се човек у Новом Саду,умро Пјер Карден, поруке лекара - празник без прослава...

Дођем кући, из подрума донесем јелку и кутије са украсима и за четири сата направим своју слику стварности.

Мој празник неће бити сам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара