Имала сам корону пре короне, или ипак нисам

С првим данима размножавања коронавируса у Србији, закачим сезонски грип. А можда је ипак била корона? Имам разлог за сумњу – познаник, ког сам видела четири дана пре него што сам пала у постељу, лежи у болници заражен коронавирусом.

Уторак, 10. март, креће неки слаб кашаљ. Колеге ме већ завитлавају "бежи, короно". Вратила сам се на цигарете, кажем, и настављам да кашљуцам у лакат.

Среда, мало сам успорена, као интернет ових дана, али на ногама. У Србији расте број заражених коронавирусом, а мени током смене креће да скаче температура. У амбуланти на послу кажу "није ти ништа", а мени у глави стихови "снаге ми понестаје".

Среда послеподне, дефинитно температура нешто изнад 37, стављам алкохолне облоге, мутим бућкурише ружног укуса и чекам да спадне.

Два пута у животу имала сам температуру (једном са осам година кад сам имала овчије богиње и други пут на факултету) и, мало је рећи, не знам шта ме снашло.

Контаминирана информацијама, текстовима које пишем сваки дан, у бунилу, сањам "корона, ковид", одзвања ми глава.

Нема разлога за сумњу на корону, али шта ако је корона, прича мени контаминирани црв. 

Вадим крв, докторка, коју поштује и воли цео Ковин, каже сезонски грип.

До тога тренутка у Србији има тек неколико званично заражених коронавирусом, нема ванредног стања, све је донекле нормално. Нигде нисам путовала, нисам се превише кретала и била у друштву те немам разлога да јој не верујем.

Цела фамилија се лечи код ње и никад није оманула.

Нема разлога за сумњу на корону, али шта ако је корона, опет ме боцка контаминирани црв.

Отварам боловање, затварам се у кућу и не мрдам нигде. Пет дана се борим са температуром. Не кашљем, не боли ме грло, не цури ми нос, плућа чиста. Само немоћ и проклета температура.

Пијем лимунаду, чајеве, једем воће, докторка укључује антибиотик и стање почиње да се поправља. 

Нема разлога за сумњу на корону, али... и даље ровари онај црв. 

У понедељак се будим чила и весела. Нема температуре, само блага немоћ. Одлазим на контролу, све је прошло, али ипак остајем у изолацији.

Настављам да радим, од куће, разуме се. Нити где идем, нити госте примам. Где си сад, црве ковидићу, поносно уксличем.

И не лези враже. Једном кад се појави црв, враћа се опет.

Потпуно оздрављена сазнајем: мој познаник има коронавирус и у болници је.

Хладан туш. 

Враћам филм уназад.

Видели смо се 7. марта, неколико дана пре него што сам се разболела. Нисмо много разговарали.

У Србији је био један случај короне.

Креће агонија у глави: добро ми је, а није ми добро. Желудац ми се окреће, грло ми се стеже, препипавам чело, ма нешто сам топла, мерим температуру – 36.

Наставља се ураган мисли – шта ако ми је пренео, шта ако то није био грип него корона, шта ако сам пренела мами која ме је лечила, шта ако је она ишла код бабе и деде којима је забрањено кретање, шта ако ми се врате симптоми, шта ако, шта ако...

Инкубација коронавируса траје 14 дана, а особа је најзаразнија неколико дана пред разбољевање, вртим добро научене реченице епидемиолога. 

Не, није корона била, нећу да сам цифра у извештајима које пишем сваког дана, плачем у себи.

Сутрадан ујутру вадим крв поново, јер је онај помахнитали црв већ ископао београдски метро у мојој глави. Држим се ја докторкине дијагнозе, али црв ровари.

Стижу резултати – сви параметри у границама нормале, здрава сам као дрен, како и треба у 26. години живота. Докторка ме поново прегледа – све чисто.

Причам joj да ми је друг у болници, са лакшим симптомима и да ће ускоро да га отпусте. 

Сада ни она није сигурна, можда је ипак била корона, не знамо.

Убедила сам себе да није била корона, али и даље постоји онај црв.

Он ми, међутим, више не уноси немир јер ме теше чињенице да сам потпуно здрава већ две недеље, моји укућани су добро и, ако и јесте била корона, сада имам имунитет на њега.

И бар сам једна мала карика која ће ојачати колективни имунитет. 

Без обзира на то, и даље остајем код куће. Радим, читам, слажем орман већ трећи пут и чекам да све прође.

А то саветујем и вама: будите хероји #останикодкуће и не изазивај црва ковидића.

Доста нам је овај један метро који је изроварио у мојој глави. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 04. апр 2020, 13:48) - Dr noja vi ste nepostovani [нерегистровани]

Dr noja i nato usa italy postovane zemlje

Në duam të ndërprejmë vjedhjen, ne duam të ndërprejmë gjakëderdhjen. Ne duhet ta ndërprejmë shkatërrimin, degradimin dhe vjedhjen e ndërmarrjeve publike. Asnjëri prej tyre nuk e ka as Abazi as Kurti as Konjufca. Nëse ndonjëri do të bëj keqpërdorim të pozitës, unë do të jem i pari që do të them se duhet të dënohet për atë që ka bërë

(петак, 03. апр 2020, 09:28) - Saveta [нерегистровани]

Konačno

Konačno da neko opiše taj slučaj! U mojoj porodici i medju prijateljima je bilo jako mnogo takvih slučajeva: mnogi su dobili i zapaljenje pluća. A bilo je jako zarazno, sa visokom temperaturom po nekoliko dana (čak i kod onih koji inače ne dobijaju temperaturu), sa bolovima u grudima i suvim kašljem koji je kod pojedinih trajao i mesec dana. Sve to od kraja januara do početka marta. Iste simptome je imala i moja snaha u Švedskoj, početkom marta, po povratku iz SAD-a. Svi su imali zvaničnu dijagnozu:sezonski grip.

(четвртак, 02. апр 2020, 13:14) - Vesna [нерегистровани]

Ista situacija

Moja ćerka se isto od jednom razbolela početkom marta navodno je bio virus u kombinaciji sa bakterijom,temperatura je trajala 7 dana i prelazila 40 -ti podeljak ali ništa više od toga,ni kašalj ni curenje nosa samo iznemoglost i temperatura....7 dana antibiotika i prošlo... A pre toga smo bili na jednom skupu sa puno ljudi....ali niko drugi u kući senije razboleo pa čak ni ja koja sam bila sve vreme kraj nje....

(среда, 01. апр 2020, 00:50) - anonymous [нерегистровани]

virusna pa bakterijska infekcija

Mene su lecili 7 dana kao virusnu infekciju krajem februara,
da bi mi uveli posle toga antibiotike jer je navodno bilo 2 razlicite infekcije.
Posle antiobiotika sam tek poceo da se vracam u normalu.
Ili su 2 infekcije ili neka prethodna verzija korone koja je obisla evropu i srbiju od decembra do marta
jer apsolutno sigurno je respiratorna infekcija protutnjala celim svetom u ovom periodu

(понедељак, 30. мар 2020, 12:02) - Dr. Tulp [нерегистровани]

Test na antitela

Postoje testovi na antitela tako da je moguće utvrdititi da li je neko imao virus odnosno da li je razvio imunitet na određeni virus...

(понедељак, 30. мар 2020, 09:29) - Brana [нерегистровани]

Pitalje

Samo mi nije jasno kako je temperatura mogla da spadne od antibiotika?

(понедељак, 30. мар 2020, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Корона

Пола Србије је то прележало, можда јесте корона, можда је ипак само сезонски грип. Боље је не проверавати него пазити и на себе и на остале. Ја сам почетком фебруара имао тежи случај грипа са свим симптомима иороне, осим што мислим да нисам имао температуру алу сам баш тешко кашљао. Чајеви, лежање и после 5-6 дана се све вратило у нормалу. Волео бих и ја да је то била корона али је боље да остане на томе а ја да се пазим.

(понедељак, 30. мар 2020, 07:55) - Anđelija [нерегистровани]

Da li sam je i ja preležala?

Iste simptome sam i ja imala. Temperatura i malaksalost 4-5 dana, bez kašlja, ali sa teškim disanjem i brzim umaranjem. Desilo se 2-og marta. Na svu sreću, niko od mojih ukućana, rodbine, kolega i prijatelja se nije razboleo. Niti je neko od mojih poznanika pozitivan. Jedino, ako je to uopšte i bila korona, mogla sam je zakačiti u Nišu dve nedelje pre toga. 15. februar, ja u šopingu-nema prodavnice, butika i tržnog centra koji nisam obišla. Možda je i bila korona, a možda i nije...