Драги колега, ако ћеш да кашљеш у мене - остани код куће

Имате ли и ви колегу који мисли да је најбољи радник зато што никада није узео боловање? Жао му је да остави колеге на цедилу, тако да дође на посао и када кија, и када кашље, па чак и када има температуру. Знам доста таквих, и ја сам међу њима. Ми смо најгори.

Кажу да породицу и комшије не можеш да бираш, а ја бих томе додала и колеге.

Највише волим оне који никада не забушавају, који знају када и колико да причају о приватним стварима и који кашљу на пристојан начин.

Сваке зиме, када почне сезона грипа, а нарочито сада када смо бомбардовани вестима о коронавирусу, ова трећа карактеристика ми добија на значају.

Из сопственог, али и из искуства мојих пријатеља, саставила сам класификацију колега укрштајући два критеријума: ревносног доласка на посао и поштовања елементарне пристојности кашљања.

Јунаци и мученици

Они који долазе болесни на посао могу бити "јунаци" - мисле да су незамењиви и да чине фантастичну ствар за колектив тиме што се "жртвују" и долазе на посао кашљући и кијајући. То би био еквивалент ратничким ранама.

С друге стране, има и "мученика", то су они који ће такође доћи на посао, непрестано шмркћући, са промуклим гласом и сузним очима. Понављају како им је тешко, како нису целу ноћ спавали, али неће да оду кући, нема шансе.

Оно што обе ове групе занемарују, то је да тиме што болесни долазе на посао, ризикују да своје колеге, које не желе да оставе на цедилу, могу да заразе.

Можда је међу њима трудна колегиница, која то још није саопштила, или старији колега, који је притом и хронични болесник. А "јунак" или "мученик" су озбиљна претња.

Боли ме глава, не могу на посао

Саосећања немам према онима који често одсуствују из најразноразнијих разлога: боли их глава или синуси, умњак им расте, укочио им се прст на левој нози,... 

То ме подсећа на ситуацију из средње школе када сам маму замолила да оде код лекара и тражи оправдање од докторке за тај дан - морала сам да вежбам математику за писмени задатак, па сам хтела да останем код куће.

Тако је моја мајка отишла код докторке и рекла: Моја ћерка није отишла у школу да би учила, можете ли да јој напишете некакво оправдање? Испоставило се да је то скроз нормално тражити и ја сам за тај дан добила менструалне тегобе.

Чак и ако је то некада било у реду, више није. Ако сте болешљиви, порадите на свом имунитету, пазите на исхрану, вежбајте, пијте витамине. Нисмо деца.

А и ако отворите боловање, када стигне плата нећете се радовати.

Ако ништа друго, ови болећиви вас бар неће заразити.

Капљице на телефону, на мишу, на тастатури...

Треба наћи средину. По мом мишљењу нормално је отићи на посао ако се повремено закашљете, али има оних који то не знају да раде правилно.

Стручњаци упозоравају да када кашљете треба да кашљете у марамицу, или у лакат и да оперете после тога руке.

Међутим, мало људи то ради. Чак и ако ставе шаку на уста када кашљу, не оперу их, већ све размазују по телефонским слушалицама, мишу, тастатури. Недајбоже да седнете за њихов рачунар.

Пошто је глупо одраслим људима објашњавати како да кашљу, можда би било најбоље одштампати упутство и делити радницима.

Савршени кашљач

Не знам ниједну особу која је нашла златну средину - да не долази на посао када баш заглиби, а да сваки пут после пристојног кашљања у марамицу опере руке.

А можда су у својој пристојности толико неприметни, да ми нису ни запали за око.

Коронавирус би могао да буде упозорење за остале.

Хвала свим колегама који ме неће заразити ове зиме. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 03. мар 2020, 07:57) - anonymous [нерегистровани]

Боловање

А када се деси да вам лекар затвори боловање иако и даље кашљете, јер не може да вас "држи за прехладу више од пет дана"? Десило ми се лично, а и мојим укућанима. Лекар је онда чак препоручио да узмемо годишњи одмор да би прездравили! Истом јачином кашљемо недељама али прописи које је неко измислио не дозвољавају да човек прележи болест.

(понедељак, 02. мар 2020, 19:47) - Vladimir [нерегистровани]

Promasena zemlja

Postovana Jelena, a zasto bi neko u drzavi, u kojoj niko nikoga ne postuje, izostao sa posla i ostao bez znacajnog dela plate? Tekst Vam je odlican, ali je adresa pogresna. Obratite se zakonodavcima u ovoj zemlji koji probleme kao npr: lazna bolovanja, svercovanje u gradskom prevozu, guzve u ordinacijama i sl, resavaju preko grbace postenog sveta. Da, svako normalan bi voleo da zivi u drzavi u kojoj bi mu placanje socijalnog i zdravstvenog osiguranja garantovalo normalno i placeno bolovanje, ali posto je ovde problem i doci do lekara, pa cak i za ozbiljnija zdravstvena stanja od gripa, tesko da ce iko sloziti sa ovim tekstom. Toliko...

(понедељак, 02. мар 2020, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Ne bas precizno...

Lep i poučan tekst, ali sadrži neke nedoslednosti...
"Ako ces da kašlješ u mene..." Respiratorne infekcije i grip su kapljične infekcije. Da bi se prenele na druge ljude nije neophodno da oboleli kašlje u njih, dovoljno je da se nekoliko puta zakašlje u zatvorenom prostoru, npr. u kancelariji ili u gradskom prevozu (važi i za vangradski). Nekada nije potrebno ni da kašlje.
A posebno mi se dopada "nije uzeo bolovanje". Gde je ta polica sa bolovanjima pa da i ja uzmem nekoliko komada?
Kada neko oboli od respiratorne infekcije ili gripa trebalo bi da ode lekaru, a lekar bi MORAO da ga pošalje na bolovanje, uzeo on to bolovanje ili ne.

(понедељак, 02. мар 2020, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

65%

Ljudi ne uzimaju bolovanje ne zbog zato što nemaju pristojnosti i kulture i ne paze na okolinu. Jednostavno ne mogu da izdrže 65% od plate kada su na bolovanju.