Распустите жири, следеће године две Нинове награде

Усијале су се страсти око Нинове награде. Како се догодило да сам се, и без потписа на листи бојкота те награде, нашао у "оку урагана", ред је да не празнословим и да понудим решење.

Мислим да је преовладало мишљење са разних страна да је састав оваквог жирија кулминирао некомпетентношћу. Проговорили су и млади писци и пензионисани професори књижевности, и они који су условно са деснице и они који су још условније са левице. Петицију за бојкот Нинове награде потписало је осамнаест писаца, а чујем да је у оптицају још петиција.

Подсетићу: колегијум Нина који званично бира жири очигледно је погрешно схватио да свака особа из културе јесте довољно добра да одреди роман године. Ове године тако у жирију имамо једног песника, једног филозофа, једног уредника часописа, једну ТВ новинарку, а жирију председава један колумниста.

Ако је ово у реду, онда на места ових чланова Ниновог жирија могу у наредним годинама да дођу и прваци Београдске опере, концептуални уметници, позоришни редитељи, директори културних центара из провинције...

Али, то није у реду. Списак добитника, од Добрице Ћосића и Оскара Давича, преко Живојина Павловића, Слободана Селенића, Светлане Велмар Јанковић, до Горана Петровића и Владимира Пиштала опомиње и подсећа да у жирију треба да седе људи који познају и савремену књижевност и велико наслеђе српске литературе, али најпре они чланови жирија који ће одредити најбољи роман године чак и онда кад он иде против свих њихових поетичких или, још горе, политичких начела.

Не можемо партијску борбу у изборној години пренети на терен књижевности. Шта би нам казао о томе још један Нинов добитник Борислав Пекић?

Сваком ко има слуха, ова бука била би зато довољна да нешто предузме. Но, шта чинити? Ако се тврдоглаво настави са проглашењем добитника, доћи ћемо у ситуацију да можда и добра књига и ваљан писац буду делегитимисани због нелегитимности жирија.

У минут до дванаест (овај чланак појављује се на нашем сајту у 7, а награда се проглашава у 12 часова) због тога предлажем да се ове године не додели Нинова награда већ да се, насупрот томе, жири распусти и именује нови.

Задатак новог жирија требало би да буде да наредне године додели две Нинове награде, да романописци из ове године, укључујући и оне које је ове године овакав жири сврстао у најужи избор, не би били оштећени.

Можда ће неко казати да је ово преседан, али подсетићу да је и Нобелова награда прошле година додељена два пута, за прошлу и претпрошлу годину и нико није видео проблем што су и Олга Токарчук и Петер Хандке одржали говор.

Штавише, мислим да Нобелов комитет никад не би смогао храбрости да самом Хандкеу додели Нобела. Овако у друштву са идеолошки неспорном Олгом Токарчук, ствар је прошла некако "у комплету".

Можда се и овако "у комплету" Нинова награда извуче из ступице у коју је саму себе довела, па се наредне године, на задовољство наше културе, додели и за 2019. и за 2020. годину.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Provincija!

Sramota!
Znači direktori kulturnih centara iz beograda bi bili kompetentni, al iz Provincije nikako!
Nek autoru teksta služi na čast!
On može sada i da demantuje sebe, da kaže da je pogrešno protumačen, ili bilo šta drugo, al je činjenica da mu je to izašlo iz srca, nekamuflirano, bez šminke, znači iskreno.
Sramota!!!

(понедељак, 20. јан 2020, 14:53) - Nina [нерегистровани]

Bravo za Kontrabas i psa!

Apsolutno ste u pravu. NIN sam bira svoj žiri i ima pravo na to. A pobednički roman je odličan, što se mene tiče. Velike čestitke autoru!

(понедељак, 20. јан 2020, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

NINoslav

Tačno. Ljudi u ovogodišnjem žiriju nisu književni kritičari. Srpski roman je, u njihovim poslovima, nekakva obodna delatnost. 

(понедељак, 20. јан 2020, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

@Greška u koracima


Сасвим тачно! НИН је настао као новина за оне који не мисле како прописују моћни, па је и НИН-ова награда за роман године у ствари била награда за роман који се можда не свиђа моћницима.

У последњем броју НИН-а који сам прочитао (па решио да то више не радим), један угледни интелектуалац се залагао да ми, као друштво, ипак треба да пођемо од тога да смо поражена страна... Тад сам разумео докле је НИН догурао и колико вреди све што се њега тиче!

(понедељак, 20. јан 2020, 11:53) - alexa [нерегистровани]

Ninova nagrada

Da li je neko od ovih što kritikuju pročitao bar jedan roman iz najužeg izbora za NIN-ovu nagradu.Moji favoriti su bili Sikimić( roman je štampan na ćirilici, što je nekada bio uslov) i Lekić. Opet, bez obzira što nisu prošli u najuži izbor ne mogu kritikovati ostale romane iz najužeg izbora, jer ih nisam pročitao.

(понедељак, 20. јан 2020, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

Poslednji argonaut

Sta je sa vasim romanom Poslednji argonaut? Najbolji roman iz prosle godine je taj. Sramota je sto vi niste dobili jos jednu nagradu, zasluzujete je vise od svih. O tome niko ne govori

(понедељак, 20. јан 2020, 11:12) - Aleks100 [нерегистровани]

Greška u koracima

Ninovu nagradu dodeljuje žiri kog bira redakcija Nina. (tačka)
Kome se ne sviđa žiri, laureat, redakcija... može slobodno da dodeljuje svoju nagradu kome god hoće.

(понедељак, 20. јан 2020, 10:46) - Боки [нерегистровани]

Уз дужно поштовање

Иако су господинови текстови готово увек вредни читања, а сада колико се са чиме слагали или не то је нешто друго, мислим да се овде ружно изразио употребом "провинције".
Разумем шта је хтео да каже, али је то могао и лепше. Београд је градила та провинција, каква таква и да не ширимо причу о томе ко је од наших највећих књижевника уопште родом из Београда. О (не)компетентности тог жирија аутор текста зна сигурно више него ја.

(понедељак, 20. јан 2020, 10:18) - Drago [нерегистровани]

Sunovrat

Negativna selekcija uzima danak u svim segmentima društva. Šta očekivati od NIN-a danas, dovoljno je uporediti nekadašnje bardove novinarstva i uredništvo NIN-a danas, tiraže, žirije i dobitnike nagrade onda i sada.

(понедељак, 20. јан 2020, 10:13) - miroslav [нерегистровани]

ninova nagrada

Kako neko može da kaže da se ukine Ninova nagrada, da se ukine Nin, jer nije više isti kao ranije. Nije isti, ali je hrabriji nego ikad. Rušimo tradiciju, kontinuitet, šta nam onda ostaje?