Шест типова посетилаца Сајма књига

Искуство ми је показало да постоји најмање шест типова посетилаца Сајма књига. Не класификујем их према ономе шта воле да читају него према мотивима доласка, јер мени је од тога шта читаш много важније – да читаш.

1. Књигољупци – Они су прави заљубљеници у књиге. Они не шетају поред штандова, већ читају полеђине књига, илити критике. Разматрају коју да купе, праве списак жеља. За то време гомила их гура, цокће иза њих јер праве гужву. Велика је вероватноћа да ће им неко ненамерно разбити камен у бубрегу. Посебну подврсту чине они који иду на трибине.

2. Групице – Најтипичнији пример су ђаци за које је резервисан Школски дан. Тај четвртак избегавају сви остали. Често им није мотив куповина књига, разговор са ауторима, слушање дискусија на трибинама, већ дружење са пријатељима, избегавање часова или одлазак у тржни центар.

3. Књигокупци – Посетиоци Сајма који су наменски дошли са списком књига које треба да купе. Често су то студенти, којима је јефтиније у халама Београдског сајма да штиклирају своју листу. Процентуално, то су они ретки који желе да имају књигу уместо копије коју ће ишарати хемијским оловкама и маркерима.

4. Бук за добар лук – Они који иду на отварање Музеја савремене уметности, или Народног музеја зато што је то "ин". Они су највероватније ишли и на Ретроспективу Марине Абрамовић. Кроз сајамске хале углавном прошетају, како би после сели на пиће са пријатељима.

Њихов подтип су селфићи. Они ће направити фотографију и окачити је на стори на Инстаграму. Дошли су да би били виђени. Селфића има и међу осталим типовима посетилаца, али не у оволиком проценту.

5. Туристи – Сајам им је на путу ка Ади Циганлији која је заправо њихов циљ, јер је лепо време. Прошетаће кроз хале, можда сретну неког кога знају. Неки од њих добили су бесплатне карте, и жао им је да их не искористе. Можда и купе књигу некоме коме је ускоро рођендан.

6. Служба, а не дружба – Њих је најмање. То су људи који су на неки начин ангажовани на сајму – у организацији су догађаја, новинари који прате трибине и промоције, аутори, пријатељи и породице запослених који долазе да им буду подршка и да их нахране.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2019, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

@Šta je u stvari knjiga, roman ?

Roman je, druze, upravo ovo sto si ti napisao.

(недеља, 27. окт 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Šta je u stvari knjiga, roman ?

U biblioteci imam hijade stručnih knjiga i nijedan roman, niti ih imam niti ih čitam, samo ono što sam pročitao u đačkim danima kao obaveznu literaturu. Šta je u stvari knjiga, roman ? To je zabeleženo stanje duše pisca u datom trenutku, vremenu, dakle, njegovo delo odslikava njegovo trenutno raspoloženje a što znamo za mnoge pisce i dela koja su nastala u pretežno teškim momentima njihovog života. Recimo, da li bi neki pisac, kome se desila ljubav, ili rođenje deteta bio u stanju da piše neku sumornu priču a takođe znamo da su neke teške priče i nastale u teškim vremenima ili pak nekim lošijim godišnjim dobima, u dugim zimskim noćima za razliku od nekih vedrijih dela koja nastaju u lepšim periodima, kako piščevog života tako i godišnjeg doba. Dakle, čitajući neki roman, evidentno je da se mi identifikujemo, poistovećujemo sa piščevim mentalnim stanjem, neka hvala, ne interesuje me.

(субота, 26. окт 2019, 23:01) - anonymous [нерегистровани]

Sakupljači flajera

A tu su i sakupljači flajera koji nose kese u koje trpaju flajere sa štandova koje će verovatno iskoristiti za potpalu.

(субота, 26. окт 2019, 02:53) - Аца Бгд [нерегистровани]

Re: Посебна група

Свака част , Ваш коментар је права реткост (значи и драгоценост) !

(петак, 25. окт 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

посебна група

Ја сам био група за себе - остављао сам недељу дана од годишњег одмора, и из Новог Сада целе недеље одлазио на Сајам књига. Путне трошкове и улазницу плаћао сам из џепа. Касније сам радио на факултету, али за разлику од многих средњих школа, факултети нису организовали колективни одлазак, изузев једанпут за десетак година колико сам ја радио пре одласка у пензију.
Прошле године нисам ишао, а нећу ни ове. Трошкови би ми били минимум две хиљаде, а потрошио бих и још неколико хиљада на куповину књига, а то сада као пензионер не могу да поднесем. Нажалост. Једна арапска изрека каже да се рај на земљи налази на три места - на мајчиним грудима, на леђима камиле, и уз добру књигу.
У Србији један истакнути фудбалер, још игра и врло је популаран међу младима, у једном интервјуу каже како је сад тек прочитао прву књигу у животу (књига је била бестелер, али безвредна, нећу да напишем наслов и аутора), али то је наша стварност.

(петак, 25. окт 2019, 16:48) - Sandokan [нерегистровани]

7. tip

Dobro analizirano, a ja bih dodao i sedmi tip, kome i sam pripadam. To su virtuelni posetioci! Zgroženi volumenom četvrtog opisanog tipa, kao i spoznajom ko sve poslednjih godina može da objavi knjigu i pravi prezentaciju (sebe, naravno, ne knjige) na sred sajma knjiga, pripadnici ovog, sedmog tipa, na taj sajam odlaze - samo u mislima, a svoje čitalačke potrebe ipak zadovoljavaju u najbližoj knjižari.

(петак, 25. окт 2019, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

Ne spadam u ove grupe

Kupujem stripove.