Ако теби твој живот није вредан, мени мој јесте! Не желим да постанем мрља на ауто-путу

Драги возачу, да, баш ти који ћеш ускоро да седнеш за волан а попио си две-три чашице. Да, ти, који за краће релације не везујеш појас. Да, ти, који типкаш поруке док возиш или снимаш лајв за Инстаграм. Да, ти, што се пред девојкама хвалиш да си неоткривена звезда "Паклених улица".

Видиш, драги мој возачу, само у петак у року од неколико сати погинуло је петоро младих људи. У јулу више од 60. Трајно осакаћено више десетина бића. И ментално и физички.

Нестала је нечија сестра, нечији брат, мајка, отац, стриц. Нечије дете. У трену су збрисани са лица земље.

Ови што су имали среће да преживе, до краја живота сећаће се тог црног дана. Ако им рана на телу зарасте, буди сигуран да бол у мислима никада неће да прође. 

Зашто, драги мој возачу?

Зато што су они за воланом можда мислили да један појас не значи много. Што да стеже кад се иде на само двадесетак километара? Боље да се убаци варалица да не пишти.

Зато што су можда мислили да понека ракијица не може ни да такне. Ма, и у рикверц би могао да вози, е, толико га ракијица не ради.

Зато што су можда мислили да ће добити много пратилаца на Инстаграму ако сними један опаки лајв.

Драги мој возачу, видиш, пука је срећа што од тебе није на асфалту остала само флека. Да, пука је срећа, неки би рекли и судбина, што тебе нису извлачили из смрсканог аутомобила.

Да, драги мој возачу, могло је да буде обрнуто. Могла је твоја мајка да остане без сина, ћерке, твоје дете без оца или мајке.

Да, драги мој возачу, нисам ни ја увек поштовала прописе. Нисам, журила сам више пута.

Све до трена када ми је на путу, увече, излетео аутомобил који је погрешно проценио колико сам удаљена, па је хтео да претекне камион. У трену, оном кад ти је рефлекс бржи од мозга, скренула у њиву поред пута.

Сестри и мени није било ништа. Само ми је срце тукло као лудо. Тек касније те вечери схватила сам колико смо биле близу краја.

Да, драги возачу, тада сам схватила да сам и ја тако немарно неком излетела. Зашто? Јер ме је можда нервирао камион који се пун жита вукао испред мене.

Да, драги возачу, схватила сам да ипак није важно да ли ћу да касним 15-ак минута. Важно је да стигнем. Здрава и читава.

Зато, драги мој возачу, пази следећи пут кад седнеш за волан.

Сачувај свој живот. Имаш само један.

Вежи појас.

Не вози ако си попио.

Не куцкај поруке док мењаш брзине.

Нечија сестра, брат, отац, мајка имају само један живот.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 11. авг 2019, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

Drasticne kazne

Sve dok bahati ne budu osudjivani na dozivotnu robiju ili bar 40 godina nece biti bolje.Vozis pijan, ubijes ljude, ides na dozivotnu robiju.Tacka.Ne znas pravila voznje, ubijes ljude, ides na dozivotnu.Samo drasticne kazne.

(недеља, 11. авг 2019, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

Auto

Ocigledno ne shvataji pojedini da atomobil je ustvari oruzje, koji u pogresnim rukama igra "ruski rulet".

(недеља, 11. авг 2019, 07:32) - anonymous [нерегистровани]

Vozac

Kad bi sudija prekrsioca pre izricanja kazne pitao koliko zaradjuje mesecno,a onda mu
oddezao minimum 12 /dvanajst/rata,mnogi bi se ozbiljno zamislili pre svakog sedanja za volan.
A ako kojim slucajem nema primanja onda
ide auto na dobos a u koliko nemoze da
prodajom pokrije kaznu ostatak odradjuje
radom za dobrobit naroda i drzave.

(субота, 10. авг 2019, 21:37) - ČarobnjakovŠegrt [нерегистровани]

Da, ali

Nesavesni vozači ne čitaju ovakve tekstove na netu. Zabluda je da će ovakav tekst bilo šta promeniti.

(субота, 10. авг 2019, 19:37) - Kalesu [нерегистровани]

Imunitet

Odličan tekst, tema za razmišljanje mnogima.Problem je samo što velika većina onih, koji predstavljaju najveću opasnost na putu, pati od jedne velike pošasti: bahatosti, koju pospešuje dobra "vezica" u organima vlasti ili mito - korupcija.Takve bi opametili samo surovi šamari po džepovima ili robija, ali bez izuzetaka i povlašćenih.Jedini pravi sistem je sistem "jednaki pred Bogom i pred zakonom.Sistem "može mi se, boli me, imam love, veze, niko mi ništa ne može" treba iskoreniti, jer takvi prolaze (u svim sferama kriminala) redovno bez posledica ili sa smešnim kaznama, grotesknim nagodbama i smeju se grohotom u lice pravdi.

(субота, 10. авг 2019, 18:01) - Drmr [нерегистровани]

@Vozaci-odgovor

Naravno da sve kapiram,i sam vozim vec duze vreme,sa mojih dvadeset imao sam vec vozacku dozvolu.Da nije tako kako sam napisao,nebi bilo nastradalih u saobracaju,cim startujem motor i pokrenem vozilo,postajem samoubica i ubica.

(субота, 10. авг 2019, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

Vozaci - odgovor

Kapiras da kad sednes i u autobus ako nista drugo njime takodje upravlja osoba - po opisu posla to je vozac. Svako ko upravlja bilo kakvim prevoznim sredstvom, pa cak i biciklom, je vozac. Ali sta mozes, otvoris cetvore oci, pomolis se i ne zuris nigde. Po toj Vasoj izjavi mogu da zakljucim da bi Vama jedino odgovaralo da se ukinu sva prevozna sredstva a to bi unazadilo ljudsku civilizaciju stotinama godina tako da je to apsolutno nepotrebna izjava. Jedino sto treba je ne davati dozvolu svima i svakome dok se ne vidi da su stvarno sposobni da savesno upravljaju zeljenim vozilom...sto se na zalost nigde ne praktikuje u potpunosti.

(субота, 10. авг 2019, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Брзина

Ко много жури, може да стигне неколико минута раније али можда и никад не стигне. Радим такав посао у коме сам по цео дан за воланом и на улици и знам да овакав текст неће ништа да промени. Тужно је видети ко све и како вози, то неће да промени одличан текст и порука, на то може да утиче само строго поштовање правила и максимално кажњавање јер је џеп најмилији већини.

(субота, 10. авг 2019, 15:26) - Drmr [нерегистровани]

Vozaci

Vozaci su pontecijalne samoubice i ubice!!! Svuda u svetu je tako, ne samo u Srbiji.Tacka!

(субота, 10. авг 2019, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

bravo

tekst odlican i poruka ako pojedini ovo shvate