РИК: Правила о раду бирачких одбора иста од маја 2008.

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић демантовао је писање појединих медија да ће та комисија на предстојећим изборима бити далеко толерантнија према бирачима него на свим претходним, а посебно у вези са, како је навео, разликовањем важећих од неважећих гласачких листића.

Димитријевић је указао, наиме, да одредбе Правила о раду бирачких одбора са упутствима бирачком одбору о томе како да разликују важећи од неважећих гласачких листића, односно које све листиће треба да прихвате као важеће, нису се мењале још од избора за народне посланике Народне скупштине, одржаних 11. маја 2008. године.

Тако да су, наводи Димитријевић, решења из важећих Правила о раду бирачких одбора практично преузета из Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 11. мај 2008. године, која су била објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“, број 30/08.

"На свим изборима почев од наведених избора из 2008. године, бирачким одборима се сугерише да обрате пажњу на сваки гласачки листић и да уложе напор да утврде праву изборну вољу сваког бирача, у смислу утврђивања за ког кандидата је бирач гласао, без обзира на начин на који је ту своју вољу изразио", навео је Димитријевић у саопштењу достављеном медијима.

Ови избори, стога, нису никакав изузетак, нити су уведене неке посебне инструкције бирачким одборима, истакао је.

Димитријевић је посебно истакао да су у важећим Правилима о раду бирачких одбора практично преузете идентичне одредбе Правила из 2008. године о томе да се важећим гласачким листићем сматра и листић на којем су исписани или нацртани коментари, пароле или друге поруке или на којем су прецртана имена других кандидата или њихових предлагача, наравно под условом да се може утврдити за ког кандидата је бирач гласао.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво