Расписани председнички избори за 2. април

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је изборе за председника Републике за 2. април 2017. године.

Маја Гојковић је, обраћајући се у парламенту, позвала грађане да изађу на изборе и својим гласом одлуче ко ће бити председник Србије у наредном мандату, те да пажљиво прате изборне кампање и да својим гласом оцене на првом месту председничке програме, јер су они од изузетне важности за даљу будућност Србије и стабилност државе.

"Грађанима желим да изаберу најбољег кандидата, који ће озбиљно и одговорно сарађивати са Владом Републике Србије и са њом да се бори за очување и политичке и економске стабилности државе која је досад постигнута, као и за слободу, независност и суверенитет Републике Србије", нагласила је Гојковићева након потписивања одлуке о расписивању избора у Дому Народне скупштине.

Председница парламента је кандидатима на изборима поручила да у кампањи не забораве грађане Србије, да искључиво поштују грађане Србије и "рачунају на њихове гласове ако им се обраћају квалитетним програмима, а не мржњом". 

"Желим да се боре за гласове радом и одгoворношћу, да поштују демократске процесе и вољу грађана Србије, која ће бити исказана на изборима", истакла је Гојковићева.  

Председница парламента је рекла да ће одлука о изборима ступити на снагу објављивањем у Службеном гласнику, када ће почети да теку и радње за одржавање избора. 

Закон о избору председника Републике предвиђа да председнички избори морају да се распишу 90 дана пре истека мандата председника, и да се окончају у наредних 60 дана.

Од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 ни више од 60 дана.

Кандидата за председника Републике могу да предложе регистроване политичке странке, коалиције и групе грађана, уколико га овереним потписима подржи најмање 10.000 бирача, а предлог кандидата подноси се Републичкој изборној комисији најкасније 20 дана пре дана избора.

Редослед кандидата на листи утврђује се жребом.

Председник Републике бира се на непосредним изборима, тајним гласањем.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали.

Уколико ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, гласање се понавља у року од 15 дана од дана првог гласања, а на поновљеном гласању, такозваном другом кругу, учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, а побеђује онај који добије већи број гласова.

Мандат актуелном председнику Србије Томиславу Николићу истиче 31. маја.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво