Читај ми!

Гадафи прети Европи

Либијски лидер запретио да ће напасти Европу уколико НАТО настави да бомбрадује Либију. После говора уследила серија експлозија у Триполију. Осам снажних детонација у Мисурати. Суданске трупе упале у Либију.

19.17 - Побуњеници најавили да ће покренути офанзиву на Триполи у наредна два дана.

15.26 - Побуњеници поздравили мировни предлог Афричке уније, сматрајући да је њиме Гадафи искључен из управљања земљом у будућности.

14.12 - НАТО саопштио да је појачао ваздушне нападе на западу Либије. Циљ напада, како се наводи, слабљење снага лојалних Гадафију концентрисаних око градова и дуж главних комуникационих канала.

10.51 - Афричке нације неће испунити налог за хапшење Гадафија, саопштила Афричка унија, јер тај налог урушава шансе за проналажење мирног решења у Либији. 

Либијски лидер Моамер Гадафи прекинуо је вишедневно ћутање прилично храбром претњом да ће, уколико НАТО не обустави операцију ваздушних удара на Либију, рат пренети у Европу, при ћему ће "куће, канцеларије и породице постати легитимне мете".

Тонски снимак Гадафијевог говора емитован је пред десетинама хиљада његових присталица на главном тргу у Триполију, свега неколико часова пошто је либијска војска пакленом паљбом из вишецевних бацача прекинула напредовање устаника на јужном фронту и нагнала их на повлачење.

"Ови људи су спремни да, једном дана, рат пренесу у Европу... "Ако одлучимо, можемо да кренемо на Европу као скакавци, као пчеле. Саветујемо вам да се повучете пре него што доживите пропаст", рекао је Гадафи, док је одушевљена маса узвикивала пароле против Запада,

Осим одушевљењем масе, Гадафијев говор је био испраћен и серијом експлозија у Триполију, док су град надлетали авиони НАТО. Најнепопуларнији страни лидер у Триполију је, свакако, француски председник Никола Саркози.

Суданске трупе упале у Либију

Суданске трупе ушле су, без борбе на либијску територију, и заузеле град Куфра и оближњу војну базу, али за сада нема назнака какве су намере војске председника Омара Башира, пошто војници не покушавају да из Либије извуку нафту.

Прве суданске снаге ушле су у Либију још пре две недеље, али се чини да за тако нешто никога није било брига, па Суданци сада представљају заштиту за два нафтна поља које држе побуњеници, Мислах и Сарир.

Околности под којима су Суданци ушли у Либију нису познате, али су међународне организације забележиле да је око 2.000 људи, махом радника из Чада, напустило ту област.

У међувремену, руски амбасадор при НАТО Дмитри Рогозин рекао је да сматра да последњи догађаји у Либији наводе на закључак да НАТО, или бар неке чланице Алијансе спремају копнену операцију у Либији.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара