За устанике и Ал Каиду?

Флуоресцентни прслуци за заштиту побуњеника од напада НАТО авиона. Снажна експлозија у Бенгазију. НАТО одржао хитан састанак после открића да је Француска тајно наоружавала устанике у Либији, противно Резолуцији УН. Триполи тврди да је ситуација на фронту боља него што се мисли и да су побуњеници још далеко од престонице.

17.25 - Шпанија тврди да је савремено оружје из арсенала либијске војске доспело на црно тржиште и да је, највероватније, продато групама повезаним са Ал Каидом, пре свих Ал Каиди Исламског Магреба.

16.25 - Афричка унија упозорава да је оружје дотурено побуњеницима већ у рукама Ал Каиде и трговаца дрогом и људима. "То оружје ће бити употребљено за дестабилизациују Африке", рекао председавајући Афричке уније. 

14.37 - Опремање и наоружавање устаника је најгрубље кршење Резолуције Савета безбедности УН о Либији, оценио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, додавши да Москва очекује објашњење од Запада. 

14.26 - Британија побуњеницима шаље 5.000 панцира, 6.650 униформи и комуникациону опрему. У помоћ укључено и 5.000 флуоресцентних прслука, како би се избегло да НАТО авиони бомбардују устанике.  

12.30 - НАТО није био умешан у француску операцију дотурања оружја либијским побуњеницима, изјавио шеф Алијансе Андрес Фог Расмусен. 

00.14 - Експлодирало складиште миниције у Бенгазију. Околности непознате. Нема жртава. 

Либијски војни званичници, после дугог ћутања, саопштили су да ситуација на фронту није тако црна како је приказују медији и побуњеници, наводећи да војска контролише значајна подручја око Налута, као и да од најављеног јуриша устаника на Триполи неће бити ништа.

Изјаве либијских званичника уследиле су свега 24 часа пошто су побуњеници обзнанили да се линија фронта, после серије њихових победа, налази на свега педесетак километара од Триполија, односно 80, како се испоставило током дана.

"Ситуација у Западним планинама је под контролом", рекао је либијски премијер Ел Багдади ел Махмуди.

Питања за Париз

Откриће да је Француска, наводно, на своју руку и без консултација са осталим чланицама НАТО-а дотурала оружје побуњеницима у Либији, упркос ембаргу Уједињених нација, изазвало је силно изненађење у Бриселу и продубило поделе унутар те војне организације између поборника и противника бомбардовања Моамера ел Гадафија.

Током дана, између Париза и престоница осталих чланица НАТО-а текла је неуобичајено жустра кореспонденција, пошто су савезници Николе Саркозија покушавали да докуче шта је то Француска, заправо, урадила и због чега.

Холандски министар одбране Ханс Хилен рекао је да су наивни они званичници НАТО-а који сматрају да је Гадафија са власти могуће отерати бомбардовањем, наводећи да је за Брисел најмудрије да се држи мандата, односно да штити цивиле.

"Уколико се мандат промени у свргавање диктатора, онда се поставља питање да ли НАТО такав задатак треба да прихвати... Либија је превелика и војни циљеви су превисоки. Треба доћи до политичког решења", сматра Хилен.

број коментара 83 Пошаљи коментар
(петак, 01. јул 2011, 09:56) - S.P. [нерегистровани]

Trulez...

Trulez raspadanja Evro-Atlanske "civilizacije" se oseca nadaleko. Kada se sam raspad dogodi - nasilje i rat kojim su zasejali svet ima zablistati u njihovom drustvu.Izuzev ako ne zapocnu sledeci svetski rat da opljackaju sto se opljackati moze. Volim ova zverinja vremena,desavaju se neverovatne stvari.

(петак, 01. јул 2011, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

A Nemci

"Klice Pasulja"..??? Prvo to nisu nikakve klice nego Bakterije ...a poreklo je po naj novijem izvestaju iz Egipta...i ne pisi svasta..takva Epidemija je mogla da se desi i u Srbiji....napred NATO

(петак, 01. јул 2011, 04:55) - anonymous [нерегистровани]

ddd

Za civile nema prsluka, joj koji licemeri...


НАТО одржао хитан састанак после открића да је Француска тајно наоружавала устанике у Либији, противно Резолуцији УН.

Ono, mislite da nas zanima...

(петак, 01. јул 2011, 04:53) - misha iz Beograda [нерегистровани]

ab warten

Koliko "spassenih" civila saccekati?
I dokle visse sa interterorom? 

(петак, 01. јул 2011, 03:18) - anonymous [нерегистровани]

lol

pa ti si neupucen, al kaida je ogranak cia-e

(петак, 01. јул 2011, 03:09) - anonymous [нерегистровани]

zasvetlece pobunjenici

pod sjajem zvezda NATO bombi specijalnih radarskih talasa.Jedino si za ozracenje u pravu

(петак, 01. јул 2011, 02:18) - Putnik [нерегистровани]

Prsluci

pobunjenici ima da svetle nocu ko petarde...

(петак, 01. јул 2011, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Fluorescentni prsluci

Gadafi, angazuj snajdere i pravi i ti fluorescentne prsluke.

(петак, 01. јул 2011, 00:24) - anonymous [нерегистровани]

A Nemci

Da li im Nemci šalju one poznate klice pasulja što se dodaju u salatu:D

(четвртак, 30. јун 2011, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

"pobunjenici ne idu nigde"

A zašto ste promenili naslov ovog teksta? Prvo ste ga nazvali "Pobunjenici ne idu nigde"... a sada promenjeno?