Читај ми!

Налог за хапшење Гадафија

Међународни кривични суд издао налог за хапшење Моамера ел Гадафија, оптуженог за ратне злочине. Битка за Либију све ближа Триполију. Побуњеници на 80 километара од престонице. Преговори о миру одмакли. Бомбардовање траје 100 дана.

19.33 - Бела кућа саопштила да је издавање потернице Међународног кривичног суда још један показатељ да је Гадафи изгубио легитимитет.

16.31 - Сукоби код Сормана и Мисурате. Либијска снаге ликвидирале осам устаника и заплениле два камиона оружја, либијска државна телевизија. 

13.33 - Међународни суд правде затражио хапшење Моамера Гадафија, његовог сина Сејфа ал Ислама и шефа тајне полиције Абдулаха Сенусија због злочина против човечности.

12.34 - Две снажне експлозије у центру Триполија, највероватније око Гадафијевог комплекса Баб ел Азизија. 

11.29 - Министар спољних послова либије Абделати Обеиди и још двојица званичника владе у Триполију стигли у Тунис, где са међународним посредницима преговарају о прекиду ватре. 

Међународни кривични суд издао налоге за хапшење либијског лидера Моамера Гадафија, његовог сина Сејфа ал Ислама и шефа обавештајне службе Абдулаха Сенусија због злочина против човечности.

 

Гадафи недвосмислено има потпуну контролу над либијским државним апаратом и снагама безбедности, рекла је судија Санџи Масеноно Монагенг, наводећи да су Гадафи и Сејф ал Ислам "замислили и оркестрирали план га свим средствима угуше демонстрације".

Судије су саопштиле да је Гадафи тражен због организовања убијања, повређивања, хапшења и утамничења више стотина цивила током првих 12 дана устанка, али и за покушај прикривања злочина.

Тужилац Луис Морено-Окампо је још у мају оптужио Гадафија и његове снаге за пуцање на демонстранте, гранатирање погребних поворки и коришћење снајпера за убијање људи који су напуштали џамије током првих дана обрачуна са побуњеницима.

"Злочини се настављају данас у Либији. Гадафи мора да буде ухапшен како би се зауставили злочини и заштитили цивили у Либији", наводи се у саопштењу Морена-Окампа.

У до сада једином случају против неког шефа државе, Међународни суд правде је у два наврата тражио хапшење председника Судана Омара ал Башира по оптужбама за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине у Дарфуру, али је судански лидер и даље на слободи.  Башир је више пута путовао ван Судана и није био ухапшен.

Сануси - Гадафијева десна рука

Абдулах Сануси слови за главног саветника и особу у коју Моамер Гадафи има највише поверења. Сануси је ожењен за сестру Гадафијеве супруге, а у јавности је постао познат пре 40 година, када је напредовао у служби безбедности, махом захваљујући бруталности.

Либијци га сматрају наредбодавцем покоља око 1.200 затвореника у затвору Абу Салим 1996. године, а у Француска га тражи због улоге коју је наводно играо у обарању авиона у Нигер 1989. године, када је погинуло 170 особа.

Такође, сматра се да је Сануси регрутовао Абдела Басета Меграхија, који је осуђен због бомбашког напада на авион код Локербија 1988. године, а западне обавештајне службе га оптужују и за организацију покушаја убиства саудијског принца Абдулаха 2003. године.

100 дана рата

НАТО већ 100 дана бомбардује Либију, али се крај сукобу у тој држави не назире. Чланице НАТО-а извеле су око 5.000 борбених летова и испалиле 5.000 пројектила на положаје Гадафијевих снага. 

Дипломате траже решење сукоба, али на западу Либије бесне борбе између побуњеника и Гадафијевих снага. Устаници су у претходна 24 часа покушали да пробију линију фронта, али нису успели да разбију јединице либијске војске.

Сукоби у Либији између снага лојалних Моамеру ел Гадафију и побуњеника не јењавају. Најжешће борбе воде се 80 километара југозападно од Триполија. Гадафи се, у међувремену, сагласио са предлогом Афричке уније да не учествује у преговорима о окончању четворомесечних сукоба.

Побуњеници тврде да се у планинском подручју на западу земље, у области Нафус, воде жестоке борбе, посебно на ободима стратешки важног града Бир ел Ганама.

Тај део земље је важан, јер се налази на само 30 километара јужно од Завије, западне капије ка либијској престоници. Побуњеници тренутно контролишу исток Либије и делове запада те земље.

На састанку у Јоханесбургу поздрављен је пристанак Гадафија да не буде део преговарачког процеса. Председник Јужне Африке Џејкоб Зума поново је оптужио НАТО за прекорачење мандата светске организације приликом бомбардовања Либије, заложивши се за политичко решење ситуације.

"Афричка унија је дубоко забринута због наставка борби у Либији. Нагласили смо да је хуманитарна ситуација ужасна због великог броја цивилних жртава и насилног расељавања људи. Наставићемо да тражимо од власти и побуњеника да моментално обуставе непријатељства", каже Рамтане Ламамра, комесар Афричке уније за безбедност.

Ламамре наглашава да би у Либији требало да буде националног дијалога, формирања прелазне владе уз подршку Афричке уније и Уједињених нација, а да све то треба да прате хуманитарни напори.

У очекивању да судије Међународног кривичног суда данас обелодане подизање налога за хапшење Гадафија, његовог сина Сеифа ел Ислама и шефа обавештајне службе због обрачуна власти са антивладиним демонстрантима, побуњеници су тај корак поздравили.

Побуњеници кажу да је Гадафи починио злочин против либијског народа, укључујући и убиства и уништавања и да се он мора зауставити и ухапсити. Многе муслиманске земље, међутим, сумњичаво гледају на тај суд, сматрајући га оруђем западних сила.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи