Катастофалан земљотрес у Јапану

Страхује се да има преко хиљаду мртвих после земљотреса и цунамија који су опустошили североисточну обалу Јапана, јавља агенција Кјодо. У Фукушими евакуација због квара на нуклеарној електрани.

У најјачем земљотресу у историји Јапана у тој области, јачине 8,9 степени Рихтерове скале, погинуло је, према до сада утврђеним подацима, најмање 337 особа, 531 се води као нестало, док се број повређених процењује на око 1.000.  

Јапански медији, укључујући тамошње телевизијске станице и дневнике Јомиури и Асахи шимбун, процењују да ће број жртава премашити 1.000, јер локалне службе за хитне интервенције тек сређују податке о последицама земљотреса и цунамија. 

Непозната је судбина сто путника брода који је нестао је у цунамију. Снажни земљотрес разорио је путеве, покренуо клизишта и прекинуо довод струје у неким деловима земље.

Јапанска железница не ради, обустављен је авио-саобраћај, али метро у Токију почиње са радом, како би се милиони људи, који су у време потреса били на послу (14.46 по локалном времену), вратили кућама.

Радиоактивност код централе у Јапану скочила за 1.000 пута

Радиоактивности 1.000 пута већа од нормалне је откривена код једне нуклеарне електране у североисточном Јапану, јавила је аганеција Кјодо, позивајући се на надлежну службу.

Премијер Јапана Наото Кан позвао је да се евакуише становништво из подручја пречника 10 километара око нуклеарне електране због радиоактивности.

Ту област је јутрос погодио разоран земљотрес изазивајући, између осталог, прекид дотока воде за хлађење реактора централе која је због тога, како је раније јављено, благовремено искључена.

Вечерас је било вести о могућем цурењу радиоактивне паре из те централе.

И друга нуклеарна централа у Јапану остала без хлађења

Још једна нуклеарна електрана у покрајини Фукушима има проблема са хлађењем после земљотреса који је разорио североисток Јапана, пренели су медији позивајући се на компанију која управља централом.

Три реактора те центале су изгубила део капацитета за хлађење, саопштила је фирма Токио електрик пауер.

Та нуклерна централа, "Фукушима 2" (Фукусхима Н°2), је 12 километра од централе "Фукушима 1" у чијој контролној сали је, како је објављено у петак увече, радијација 1.000 пута већа од нормалне.

Те централе су 250 километара северно од Токија, у области која је у петак погођена јаким земљотресом магнитуде 8,9 степоени по Рихтеру.

Премијер Јапана Наото Кан је отпутовао у Фукушиму и позвао да се због опасности од радијације евакуише 45.000 становника из подручја пречника 10 километара око нуклеарне електране "Фукушима 1".

Државни секретар САД Хилари Клинтон је најавила да ће Ратно ваздухопловство САД донети средства за хлађење нуклераних постројења.

Ситуација је ванредна, људи су узнемирени, али према речима новинара РТС-а Зорана Станојевића, службе у Јапану имају планове и мере за овакве ситуације које су одмах почели да примењују.

Још увек је немогуће проценити штету и размере ове катастрофе. Јапанско министарство одбране упутило је осам војних авиона и бродове да провере ситуацију на терену.

После првог земљотреса, који се осетио чак и у 2.500 километара удаљеном Пекингу, уследио је низ потреса, међу којима је један био јачине 7,4 степена Рихтерове скале. Епицентар потреса био је 130 километара источно од Сендаја, на дубини од 24 километра.

Упозорење на џиновски талас издато је у још 19 земаља у пацифичкој области.

Таласи цунамија поплавили су плаже на Хавајима и оштетили луке у Калифорнији. Вода се сјурила путевима и ушла у приземља неких од хотела на Хавајима када је ударио талас висине два метра.

Велики таласи су ударили и у западну обалу САД, а у Калифорнији су оштећене две луке дрвене конструкције, и мала пловила која су ту привезана.

Пошто научници упозоравају да први талас цунамија није увек и најјачи, званичници кажу да људи на Хавајима и дуж западне обале САД треба још да остану у брдима где су побегли.

У ишчекивању цунамија евакуисано је становништво на острву Сахалин и на Филипинима. Око 11.000 људи евакуисано је у више пределе острва Сахалин, на руском Далеком истоку, саопштиле су власти.

Евакуација у склоништа на надморској висини већој од пет метара наређена је и у околини престонице Маниле и на Маријанским острвима, на којима живи око 89.000 људи.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је да ће УН учинити све да помогне Јапану после разорног земљотреса.

"Желим да изразим дубоко саосећање и саучешће народу и влади Јапана, нарочито онима који су изгубили чланове породице и пријатеље", рекао је Бан Кимун.