Либија, дани одлуке

Моамер ел Гадафи чврсто држи власт још само у Триполију. Побуњеници контролишу исток Либије. Највећи део земље захватило безвлашће. Десетине хиљада људи покушава да напусти Либију. Стотине мртвих.

Опозиција, потпомогнута припадницима војске који су пребегли на страну народа, преузела контролу над источним делом земље, чиме је власт Моамера ел Гадафија сведена само на Триполи и јужни део земље.

У таласу опречних информација, које стижу са свих страна, јасно је једино да је највећи део Либије захватило безвлашће и да војска полако напушта базе, остављајући за собом технику и наоружање.

И из либијске престонице стижу опречне информације, јер велики број сведока тврди да живот у Триполију тече нормално, а фотографије и снимци показују да је у граду било сукоба, као и групних сахрана људи убијених претходних дана.

Ситуација у Либији крајње је непредвидива, рекао је генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун, најављујући да ће наредних дана пут Египта и Либије кренути његови специјални изасланици.

Овај део Банове изјаве, свакако, није претерано забринуо званичнике власти у Триполију ни побуњенике, али ће обе стране морати да се размисле над најавама да би њихове акције епилог могле добити у међународним судовима.

Тачан број жртава сукоба Гадафијевих присталица и побуњеника немогуће је утврдити, али се са сигурношћу мође рећи да је до сада убијено неколико стотина особа, или, како је рекао италијански министар спољних послова Франко Фратини, чак хиљаду. 

У Триполију су избили нови сукоби, а према неким наводима, пуцaно је на демонстранте, преноси Ал Џазира. Према писању локалних медија, либијски авион срушио се у близини Бенгазија, у источном делу земље, пошто су пилот и копилот, одбивши да изврше наређење и бомбардују град, искочили из летелице.

Становници Бенгазија изјавили су данас да се осећају довољно сигурно да могу да враћају оружје узето након што су снаге безбедности изгубиле контролу над градом.

Либијски лидер Моамер ел Гадафи нема намеру да се, попут комшија Хоснија Мубарака и Бен Алија, тек тако повуче са главне позорнице.

Режим упозорио противнике да ће, убудуће, пресуде учесницима у немирима доносити преки суд.

Та одлука, коју посматрачи оцењују као почетак борбе на све или ништа, пренела је либијска државна телевизија, уз објашњење да је Гадафи спреман на неколико политичких уступака, попут формирања локалних самоуправа и истраге прошлонедељних догађаја. 

Италијански шеф дипломатије Франко Фратини проценио је да је од почетка немира погинуло хиљаду људи.

Касније у интервјуу за Коријере дела сера, Фратини је изразио страх од масовног егзодуса људи до којег би могло да дође, уколико Гадафи буде збачен са власти, и додао да би, у сценарију политичког вакуума који би настао одласком либијског лидера, могло да буде више од 300.000 избеглица.

Непосредно пошто је институционализован прогон политичких противника, либијски министар унутрашњих послова Абдел Фател Јоунес ел Абиди прешао је на страну Гадафијевих ривала, позивајући, истовремено, војску да подржи легитимне захтеве народа.

"Преклињао сам Гадафија да не шаље авионе. Сада, наравно, више не разговарамо. Прикључио сам се револуцији", изјавио је Абиди, рекавши да за крвопролиће у Бенгазију нису одговорне снаге под његовом командом.

За сада није познато колико је људи страдало у уличним нередима, али према последњим информацијама, убијено је између 300 и 400 људи.

Општа бежанија

Аеродроми су пренатрпани великим бројем страних држављана који покушавају на све начине да оду из земље услед турбулентне ситуације. Поједине земље шаљу авионе или бродове, а велики број људи избегао је у суседни Египат. Осим њих, велики број Либијаца покушава да напусти земљу.

Американци ће, тако, своје држављане трајектом превести на Малту у среду.

Британија се суочава са гневом јавности која сматра да Даунинг стрит није учинио довољно како би заштитио Британце заглављене у либијском хаосу. Одмах након критика, влада је у воде недалеко од Либије послала фрегату "Камберленд", за случај да се Лондон одлучи да грађане евакуише морем.

Турска, чијих се око 3.000 држављана налази у Либији, упутила је у Бенгази два трајекта. Бродови, које прати и један ратни брод, испловиће чим се заврши укрцавање. Капацитет тих бродова је око 6.000 путника, па је Турска своје добре услуге понудила и осталим државама.

Земље чланице Арапске лиге забраниле су Либији да учествује на састанцима те међународне организације, због обрачуна са демонстрантима, али је нису искључиле из чланства. Арапска лига је осудила оно што је оцењено као злочин против човечности, затим ангажовање страних плаћеника и то што је либијска војска користила бојеву муницију и оружје великог калибра.

Делимична обустава експлоатације нафте

Од почетка протеста у Либији, цена нафте нагло је скочила и износи 108 долара по барелу.

Немири и нестабилна ситуација у северноафричкој земљи натерала је неколико нафтних компанија да прекину експлоатацију.

 

Немачки "Винтершал АГ", шпански "Репсол", италијански "Ени" и француски "Тотал", са више од 500.000 барела дневне производње прекинули су све активности.

Иначе, Либија дневно извади 1,3 милиона барела сирове нафте. Водеће чланице ОПЕК-а обећале су да ће надоместити мањак нафте на тржишту, изазван престанком производње у Либији.

Упркос обећањима, бојазан и даље постоји, а стручњаци процењују да би цена барела могла још да скочи, ако се такво стање настави.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво