Осуде напада на турски конвој

Напад на конвој бродова, који су превозили хуманитарну помоћ у Појасу Газе, изазвао је оштре међународне осуде Изреала. Турски премијер назвао акцију "крвавим масакром". СБ УН усвојио декларацију у којој се тражи спровођење истраге за напад на конвој бродова и хитно ослобађање заробљених бродова и цивила.

Про-палестински активисти су послали још један брод у Појас Газе, пошто је египатски председник Хосни Мубарак наредио је да се на неколико дана отвори гранични прелаз ка Гази у граду Рафа.

Јучерашњи напад на конвој бродова, који су превозили помоћ за Палестинце у Појасу Газе, у коме је погинуло деветоро људи, изазвао је оштре међународне осуде Изреала. У критикама предњачи Турска, која је незванично подржала хуманитарну флотилу.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган назвао је акцију Израела "крвавим масакром" и упозорио да нико не би требало да тестира стрпљење Турске. Ердоган је рекао да је напад на турске бродове атак "на међународно право, људскост и светски мир", и позвао Тел Авив да ублажи "нехумани ембарго" према Гази што је пре могуће.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је Израел да прекине блокаду Газе и истакао да не би ни дошло до напада на флотилу бродова са хуманитарном помоћи да је Тел Авив послушао међународне апеле да одустане од блокаде.

"Да се израелска влада обазирала на међународне позиве да прекине блокаду и на мој апел снажан и хитан и упоран, ово се не би десило", рекао је Бан, у интервјуу за Ројтерс.

Бан је додао да је од кључне важности да се спроведе "потпуна истрага да би се тачно одредило како је дошло до крвопролића".

Напад израелске морнарице на конвој бродова са хуманитраним помоћи из Турске, осудиле су и Кина, Русија и ЕУ. Москва и Брисел захтевају спровођење пуне и непристрасне истраге околности израелске војне операције, наведено је у заједничкој изјави шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и високог представника ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон.

И НАТО је затражио хитну и непристрасну истрагу о израелском нападу на конвој бродова са хуманитаром помоћи. Генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен затражио је хитно пуштање заробљених цивила и бродова које држи Израел.

Медији наводе да би талас критика могао да доведе до попуштања блокаде, која отржава животне услове за 1,5 милион сиромашних Палестинаца.

Усред повећање тензија, израелска војска је данас извела ваздушне нападе на Газу. У нападима су погинула три Палестинца.

Израел спреман да заустави још један брод

Командант израелске морнарице изјавио је да је она спремна да заустави још један брод који плови према Појасу Газе. Израелски војни радио је јавио да ће брод "Рејчел Кори" стићи у воде Газе до среде.

Морнарички официр, чије име се не помиње, рекао је да се очекује брзо преузимање контроле над бродом и је најавио истрагу како би се донели закључци, алудирајући на крвави сукоб на броду са турском заставом. Још увек постоје неслагања колико је људи погинуло у сукобу.

Медији преносе да је погинуло најмање девет људи, док Покрет за слободну Газу, један од организатора помоћи, саопштава је да је број жртава већи.

Македонска новинска агенција Макфакс пренела је да су три македонска држављанина, који су били на бродовима хуманитарне помоћи за Газу, неповређени су и да су тренутно у израелском притвору.

У питању су Јасмин Реџепи и Сали Емин из Скопља и Сеад Асипи из Куманова, који ће данас или сутра бити превезени у Истанбул, одакле би требало да ускоро буду депортовани у Македонију.

Држављанин БиХ Мухамед Јасер Сабагх је, такође, био међу путницима конвоја хуманитарне помоћи, и сада је притворен у затвору Ела, надомак Бар Шеве, саопштило је Министарство иностраних послова БиХ.

Декларација СБ УН

После скоро 12 сати расправе, Савет безбедности Уједњених нација усвојио је декларацију у којој се тражи спровођење истраге израелског напад на конвој бродова са хуманитарном помоћи за Газу и хитно ослобађање заробљених бродова и цивила.

Савет позива да се "без одлагања почне непристрасна, веродостојна и транспарентна истрага у складу са међународним критеријумима".

У декларацији се тражи да се "одмах ослободе бродови и цивили које Израел држи заточене". Осуђује се "чин" у коме је изгубљено најмање десет живота и више људи повређено", али није изричито именован Израел.

Главне несугласице су биле између Турске, подносиоца текста декларације, и Сједињених Држава, које су настојале да ублаже текст.

У усвојеном тексту наглашава се да је неодржива ситуација у Гази и да је неопходно да се обезбеди сталан и редован прилив добара и људи у ту територију и несметано достављање хуманитарне помоћи.

Такође се тражи да се дозволи приступ конзуларним представницима земаља чији су држављани били у нападнутом конвоју да покупе тела жртава и да збрину повређене.

Савет безбедности у декларацији истиче да је једино одрживо решење за израелско-палестински конфликт оно које ће бити постигнуто преговорима и у коме ће бити заступљене две државе - палестинска држава и Израел.

Израел скупља доказе

Израелска страна је саопштила да је на шест бродова било 679 путника и да их се 50 добровољно пријавило да оде из Израела прошле ноћи преко међународног аеродрома Бен Гурион, да их је 34 у болници и да је око 600 преосталих у притвору, на југу земље.

Турски представници су истицали да су путници на нападнутом конвоју бродова били активисти за људска права и хуманитарни радници, док је заменик израелског амбасадора нагласио да је тај  "конвој бродова био све друго осим хуманитарне мисије".

Он је рекао да је међу активистима било људи који су повезани са тероризмом и да организатори конвоја подржавају радикалне исламистичке организације као што је Хамас који сада контролише Газу и који не признаје постојање Израела.

Израелски радио у међувремену јавља да је 480 путника са бродова упућених у Газу које је напала израелска морнарица, притворено у Израелу. Од тих путника, њих 48 је упућено на аеродром и биће враћено у своје земље порекла, а један број се налази на лечењу у болници.

САД опрезно о инциденту код Газе

Стејт департмент је опрезно реаговао на израелски напад на конвој бродова са хуманитарном помоћи за Газу, изражавајући пуно поверење у истрагу који спроводи Израел и очекујући да тај инцидент неће пореметити мировни процес.

"Опрезни смо у проценама", изјавио је на конференцији за новинаре портпарол Стејт департмента Филип Краули.

"Ми још не знамо шта се догодило. Не знамо који је статус материјала на бродовима", навео је он.

Краули је додао да је, према најновијим подацима, 11 Американаца било на бродовима, да су сви приведени и да је један од њих лакше повређен.

"Сматрамо да је Израел у најбољој позицији да спроведе хитну, транспарентну, непристрасну и кредибилну истрагу", више пута је рекао портпарол Стејт департмента.

На поновљена питања новинара на чему заснива такав став, пошто је Израел директно умешна страна, Краули је рекао да су акцију извеле израелске снаге, па се у истрази може сазнати каква су им упуства дата и каква је ситуација била у конвоју.

"Верујамо да је Израел, као вибрантна демократија, одговорна према свом народу, способан да спроведе потпуну истрагу", казао је Краули и додао да САД подржавју председничко саопштење Савета безбедности УН.

Он је, такође, истакао да Израел има право на самоодбрану, пошто су из Газе били извођени ракетни напади, али није одговорио на питање да ли се овај инцидент може сматрати чином самоодбране.

Краули је рекао и да Израел има право да буде заинтересован за садржај товара који иду за Газу, али није могао да оцени да ли је израелском акцијом у међународним водама прекршено међународно право.

Портпарол Стејт департмента није могао да потврди израелске тврдње да су међу људима у конвоју били и чланови неких група које су повезане са Ал Каидом.

Краули је, међутим, истакао да САД очекују да тај инцидент неће "торпедовати" мировне напоре на Блиском истоку.

Извор Стејт департмента изјавио је да ће САД инсистирати да Израел прихвати учешће представника других држава у истрази о инциденту у коме су израелске снаге напале и заузеле конвој бродова са хуманитарном помоћи за Газу.

"Ми ћемо снажно инсистирати на међународном учешћу у истрази", изјавио је извор Стејт департмента који је желео да остане анониман, уз подсећање да је "познат израелски став о међународним учешћима у истрагама".

Поводом листе производа које Израел забрањује да се уносе у Газу, исти извор је рекао да није у питању само цемент, већ и, на пример, стакло, због чега Вашингтон жели да "охрабри Израел да буде отворенији када се ради о блокади Газе".

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи