Срушио се авион са 153 путника

Авион јеменске компаније "Јеменија ер", са 153 путника и чланова посаде, срушио се ноћас у Индијски океан, недалеко од обале Коморских острва. Преживела девојчица. Тела неколико настрадалих путника већ пребачена на обалу и идентификована. Француска војска шаље транспортни авион са рониоцима и медицинским екипама, који би у току дана требало да стигне на Коморе.

Укупно 153 путника и чланова посаде налазили су се у авиону јеменске авиокомпаније "Јеменија ер", који се ноћас током невремена срушио у Индијски океан, код Коморских острва.

Према најновијим извештајима четрнаестогодишња девојчица преживела је пад јеменског авиона.

Министар за комуникације Коморских острва Абдорахим Саид Бакар рекао је да верује да је девојчица једина преживела, пренео је Ројтерс.

Функционер из кризног центра на Коморима Ибрахим Абдоуразак изјавио је да је девојчица из једног села са тог архипелага у Индијском океану.

Спасиоци су из мора, недалеко од аеродрома у Моронију на Коморским острвима извукли за сада и тела три погинула путника, док бродови са Комора и Мадагаскара трагају за преосталим жртвама.

Француска војска је саопштила да шаље транспортни авион са рониоцима и медицинским екипама, који би у току дана требало да стигне на Коморе. Патролни бродови француске морнарице који се налазе у овој зони такође су упућени на место несреће.

Ибрахим Касим, представник регионалне агенције за безбедност авиосаобраћаја, АСЕЦНА, рекао је да је авион пао на 5 до 10 километара од обале и да су у ту област упућени брзи војни и цивилни чамци, додајући да време није најповољније за потрагу, јер је море веома узбуркано.

Примећена су тела која плутају по океану, а јеменски, француски, као и званичници Коморских острва сарађују у истрази око узрока несреће.

"Примећена је нафтна мрља у океану недалеко од аеродрома у Морони дугу 20-так километара. У тренутку када је авион покушао да се приземљи, брзина ветра износила је 61 километар на час", рекао је заменик шефа јеменске цивилне авијације, Мухамед Абдул Кадер.

У авиону било највише Француза

Већину путника чинили су становници Коморских острва који су се враћали из Француске, међу којима су биле и три бебе, а француски министар спољних послова Бернар Кушнер саопштио је да је у авиону било 66 Француза.

Путници су се првобитно укрцали у авион "ербас А330" јеменске компаније на париском аеродрому Шарл де Гол, да би се зауставили у Марсеју, а потом у Јемену, где су променили авион и прешли у А310. Овај авион је полетео за Џибути, а потом за Коморе.

На париском аеродрому Шарл де Гол од јутрос је отворен кризни штаб, као и на аеродрому у Марсеју.

Француски председник Никола Саркози је изјавио да је "дубоко потресен" несрећом и да је "хитно тражио да војска све предузме како би притекла у помоћ путницима и члановима посаде авиона јерменске компаније".

Авион је требало да слети у 23 часа по локалном времену, али је контрола на Великим Коморима изгубила контакт са посадом пет минута раније, када се авион срушио приликом слетања.

Коморски архипелаг, који чине три вулканска острвца, налази се у Мозамбичком каналу, удаљен 300 километара северозападно од Мадагаскара и исто толико источно од обале Африке.

Ово је други пад "ербасовог" авиона за мање од месец дана. Авион "ербас А330" компаније "Ер франс" на линији Рио де Жанеиро-Париз срушио се изнад Атлантика 1. јуна са 228 путника и чланова посаде.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво