Пронађене црне кутије из "Ербасовог" авиона

Скоро годину дана после несреће "Ер франсовог" авиона, у коме је погинуло 228 путника и чланова посаде, пронађене црне кутије. Генерал Кристијан Батист каже да ће можда бити немогуће извлачење кутија из океана.

Црне кутије авиона француске компаније "Ер франс" који се прошле године срушио у Атлантик коначно су лоциране у зони пречника од пет километара, изјавио је један француски званичник.

Међутим, генерал Кристијан Батист је додао да ће можда бити немогуће извлачење кутија из океана.

"То не значи да ћемо извући 'црне кутије', јер више не дају сигнал, а налазе се на врло тешком терену", рекао је Батист.

У авионској несрећи "ербаса" који је летео на линији Рио де Жанеиро-Париз погинуло је свих 216 путника и 12 чланова посаде.

Узрок ове најтеже несреће у историји француског авиопревозника и после годину дана није познат, тако да би проналазак црних кутија са подацима лета и разговорима у кокпиту требало да помогне истражитељима да коначно разреше мистерију пада авиона.

Црне кутије су пронађене захваљујући сликама из прве фазе тражења олупине када су црне кутије још увек емитовале сигнал, међутим ове године је покренута нова потрага у којој су учествовали амерички и норвешки бродови са сонарним сондама и роботима.

Званичници су описали ову потрагу као "једну од најсложенијих операција икад забележених".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 07. мај 2010, 08:37) - Pavle Karajovic [нерегистровани]

crna kutija

Podaci sa leta odnosno Air France 447 nikako neodgovaraju da se obelodane za javnost.
Jer kako ce se objasniti da je posada Air France uletela u nevreme sa jakom turbulencijom,i da su tada otkazali kljucni sistemi na Airbus-ovom avionu A 330,pa moguce i komande leta.Taj let za javnost ce ostati misterija,i teznja da se sto pre zaboravi.Podaci koji nemogu da se sakriju su stigli preko satelita(reporting system (Acars). diraktno u kompaniju