Арапи осумњичени за заверу против Буша

Израелска полиција ухапсила је шест израелских Арапа, укључујући четири становника источног Јерусалима, осумњичених да су повезани с Ал Каидом и да су планирали напад на хеликоптер америчког председника Џорџа Буша.

У јерусалимском окружном суду подигнута је оптужница против израелских Арапа у којој се наводи, да су контактирали са Ал Каидом преко интернета, како би основали терористичку групу у Израелу, и да су планирали напад на хеликоптер америчког председника Џорџа Буша, током једне од његових недавних посета региону.

Један од осумњичених - студент Хебрејског универзитета у Јерусалиму доставио је међународној терористичкој мрежи, са свог мобилног телефона фотографије места планираног за слетање хеликоптера, недалеко од универзитетског стадиона.

Студент из Назарета Мохамед Ниџам, живео је у универзитетском кампусу с погледом на хелидром па је наводно послао поруку веб сајту повезаном с Ал Каидом , распитујући се о могућем обарању хеликоптера, док су на компјутерима неколицине осумњичених пронађене и инструкције за прављење бомби, наводи се у саопштењу израелске безбедносне службе Шин бет.

Ово је други пут ове године да су ухапшени израелски грађани наводно повезани с Ал Каидом.

Почетком јула ухапшена су два израелска бедуина, осумњичена да су одавали стратешке тајне Ал Каиди. Бедуини су наводно предавали информације о војним базама и другим стратешким местима као и детаље о кључним локацијама у Тел Авиву, облакодерима и Међународном аердрому Бен Гурион, као и другим местима где се налази велики људи.

То је први пут да је у Израелу ухапшен неко због сумње на сарадњу с Ал Каидом.

Није познато да је организација присутна на Западној обали и у појасу Газе иако су и Израел и палестински председник Махмуд Абас изразили забринутост да Ал Каида покушава да уђе на та палестинска подручја.

Неколико мање познатих тврдолинијашких муслиманских група у појасу Газе, које су преузимале одговорност за нападе на хришћане и интернт кафее, у знак противљења утицају Запада, не припадају глобалној мрежи екстремиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво