Земљотреси и на дан инаугурације

Само неколико тренутака пред званично преузимање дужности новог председника Чилеа Себастијана Пинера, земљу погодила серија нових потреса. Најјачи 7,2 степена Рихтерове скале. Проглашена опасност од цунамија.

Ни на дан инаугурације новог председника Себастиана Пинере, Чиле није био поштеђен јаког земљотреса. Само неколико тренутака пред почетак церемоније, која је била скромна због недавног катастрофалног земљотреса који је погодио земљу, осетила су се три снажна потреса.

Имеђу потреса, од којих је најјачи био 7,2 степена Рихтерове скале, протекло је само неколико минута.

Становништво главног града Сантјага панично је истрчало на улице. Извештаја о штети још увек нема. Чилеанска ратна морнарица прогласила је узбуну због иопасности од цунамија.

Земљотреси су узнемирили присутне званице на инаугурацији конзервативца и милијардера Себастијана Пинере.

Председници Перуа и Колумбије, Алан Гарсија и Алваро Урибе, такође конзервативци, као и левичарски лидери попут аргентинског председника Кристине Фернандес и боливијског председника Ева Моралеса, забринуто су посматрали зидове конгреса који су се љуљали.

Пинера, бивши сенатор који је завршио студије економије на америчком престижном универзитету Харварду, тренутно се налази на 437. месту Форбсове листе најбогатијих људи на свету са иметком процењеним на 2,2 милијарде долара. Своје богатство дугује пословима са кредитним картицама и авиопревозом.

Чилеанци се надају да ће Пињера искористити своје знање економисте да обнови чилеанску привреду, једну од најразвијенијих у Латинској Америци, уздрману због последица катастрофалног земљотреса од 27. фебруара.

Одлазећа председница Мишел Бачелет, политичар леве оријентације, повукла се са председничке функције као веома популарна личност, упркос критикама упућеним њеној влади због споре помоћи настрадалима и оклевања да пошаље војску како би спречила пљачке после земљотреса.

Од 27. фебруара, када је Чиле погодио катастрофалан земљотрес јачине 8,8 степени Рихтерове скале, уследило је још 268 потреса.

До сада је идентификовано 452 погинулих у земљотресу, али би коначни биланс могао да буде више од 800 настрадалих. Уништено је око 500.000 кућа чији бивши станари сада живе на отвореном у све лошијим санитарним условима. Материјална штета мери се десетинама милијарди долара.

Чиле се налази на врло трусном подручју, на пацифичком "Ватреном прстену", где се додирују пацифичка и јужноамеричка тектонска плоча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво