Читај ми!

Нови Виндзорски оквир – компромис Брисела и Лондона и шанса за Северну Ирску

Европска унија и Уједињено Краљевство постигле су нови споразум, који треба да покрене институције у Северној Ирској после пет година блокаде обеју страна.

Нови Виндзорски оквир даје већи суверенитет Лондону и могућност Белфасту да блокира европске законе. Но, последњу реч и даље има суд правде у Стразбуру.

Измене Протокола о Северној Ирској постигнуте су у срцу британске монархије уз благослов краља Чарлса.

За британског премијера Ришија Сунака питање суверенитета је решено.

"Роба, намењена Северној Ирској, путоваће новом зеленом трасом, док ће црвена траса бити резервисана за робу, која путује у Европску унију. У зеленој траси неће бити царинске бирократије. То значи да снабдевачима, самопослуга, ресторанима и накупцима неће више бити потребне стотине уверења за сваки камион робе. Грађани, који шаљу пакете, или купују путем интернета, неће попуњавати царинске формуларе. То значи да смо уклонили осећај да постоји граница дуж Ирског мора", објашњава Сунак.

Уведена је "Стормонтска кочница" тј. могућност да парламент Северне Ирске заустави примену европских закона који му нису по вољи.

"Нова Стормонтска кочница заснива се на 'петицији о забринутости', која је предвиђена мировним споразумом. Тиме смо градили на мировном процесу и усавршили његов механизам", сматра председница Европске Комисије Урсула фон дер Лајен.

Ирско острво без границе и врховна надлежност европског правосуђа – црвена линија за Брисел – остају на снази.

Председница Европске Комисије Урсула фон дер Лајен наглашава да ће Европски суд правде и даље давати коначан суд о европским законима и питањима јединственог тржишта.

Реакције у Белфасту

Демократска партија униониста, која блокира од последњих избора рад парламента у Белфасту, тражи да проучи 101 страну новог текста без притисака и временских ограничења.

"Нисам ни позитиван, ни негативан. Треба нам времена да проучимо споразум", одлучан је лидер Демократске партије униониста Џефри Доналдсон.

Ирски републиканци, који први пут имају парламентарни већину у покрајини, журе да седну у посланичке клупе.

"Ова институција треба да проради. Треба да сарађујемо, бавимо се здравством, отварањем радних места, поспешивањем економије и искористимо све оно што нам Протокол пружа", каже потпредседница Шин Фејна Мишел О'Нил.

На вест о Споразуму скочила је вредност фунте.

Његова примена биће тежак задатак балансирања између европских и британских закона, који ће се временом све више разликовати.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво