Читај ми!

Дирљиви снимци спасавања деце у Турској и Сирији

Беба стара 10 дана извучена је из рушевина у турској провинцији Хатај, где је заједно са својом мајком четири дана била заробљена испод бетонских блокова. Само у петак у Турској је спасено најмање деветоро деце. Дирљиви снимци извлачења деце која су данима била заробљена испод рушевина стижу и из Сирије.

Према снимцима које су објавиле спасилачке службе, у Турској је у петак спасено најмање деветоро деце, а свет је обишла вест да је преживело новорођенче старо 10 дана, које је заједно са мајком више од четири дана било заробљено испод бетонских плоча у Самандагу, у провинцији Хатај.

Беба је у свесном стању, умотана у ћебе, превезена у болницу, а екипа Хитне помоћи је на носилима превезла и његову мајку која је, иако ошамућена и бледа, била у свесном стању, показују снимци турске Агенције за катастрофе и ванредне ситуације.

Спасиоци су и у Кахраманмарашу, граду 200 километара северно од Самандага, успели да допру до рупе у рушевинама, одакле се чуо плач детета којем је прашина од шута падала у очи.

На снимку турског министарства одбране види се како му спасиоци чисте лице и умирују га.

Даље на истоку, у Дијарбакиру, граду са већински курдским становништвом, узвици још једног дечака чули су се из урушене зграде. Спасилачке екипе су успеле да пробију рупу кроз који су извукли дечака, ставили му маску са кисеоником и однели га на безбедно.

Као и новорођенче из Самандага, и он је био заробљен са мајком чак 103 сата након што је потрес стамбену област у овом граду претворио у шут.

У Нурдагију, код Искендеруна, шпански спасиоци су извукли двогодишњег дечака и његову шестогодишњу сестру, а затим и њихову мајку - живе и здраве.

"Није им било потребно много, само љубав, топла вода и мало воћа", рекао је представник шпанског спасилачког тима.

У петак ујутру саопштено је да је председничким авионом у Анкару превезено 64 деце из угроженог подручја, међу којима 16 беба.

И преко границе, у подручју Сирије које је такође тешко погодио земљотрес, спасиоци Белих шлемова успели су да спасу младу девојку, коју су пронашли копајући голим рукама по рушевинама.

Дан раније у сиријском граду Азазу пронађен је 18-месечни дечак, који је остао испод рушевина након што је земљотрес уништио породичну кућу при чему су погинуле дечакова мајка и сестра. Мали Ибрахим је сада са својим оцем, који и даље трага за још једним сином.

Друштвеним мрежама кружила је слика две сестре, загрљене испод урушених блокова њихове породичне куће у граду Јандирис, северно од Алепа, а Бели шлемови су у петак објавили снимак и њиховог спасавања.

Свет је обишла и вест да је у понедељак, више од 10 сати након земљотреса, из рушевина извучена тек рођена беба. Када су је спасиоци пронашли и даље је била везана пупчаном врпцом за своју настрадалу мајку.

Добила је име Аја, што на арапском језику значи "знак од Бога", а бригу о њој преузеће рођак.

Свако дете које успеју да спасу из рушевина додатни je подстрек за спасилачке екипе које већ шест дана трагају за преживелима у ставичном земљотресу који је у Турској и Сирији однео више од 22.000 живота.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се