Читај ми!

Шеф кинеске метеоролошке службе разрешен дужности

Први човек кинеске метеоролошке службе разрешен је дужности, објавили су кинески државни медији. До оваквог потеза власти дошло је након што је у САД оборен балон за који су Американци тврдили да служи за шпијунажу, док је Пекинг тврдио да је реч о метеоролошкој летелици која је скренула с пута.

Џуанг Гуотај је до петка био шеф кинеске метеоролошке управе, а његов одлазак са те функције није неочекиван, јер је крајем јануара изабран за шефа Народног политичког консултативног комитета провинције Гансу, покрајинског политичког саветодавног тела.

Амерички аналитичари, међутим, овај корак тумаче као покушај Пекинга да инсистира на тврдњама да је балон који је летео на великој висини изнад континенталног дела САД био у цивилној, метеоролошкој мисији.

Америчке власти, иначе, тврде да је реч о шпијунском балону, а председник Џозеф Бајден је наредио да се он обори, што је и учињено.

Кина је најоштрије осудила обарање летелице, наводећи да је она потпуно случајно залутала у ваздушни простор САД.

"Кина је јасно тражила од САД да се с тим правилно позабаве, на миран, професионалан и уздржан начин. САД су инсистирале на употреби силе, очигледно претерано реагујући", саопштило је кинексо Министарство спољних послова.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво