Читај ми!

Америка чека да се објави снимак напада на Тајера Николса; Адвокат: Чућете крике којима дозива мајку

Полиција Тенесија вечерас ће објавити снимак на којем се види како су полицајци претукли Тајера Николса, који је у болници касније подлегао повредама. Званичници позивају на мирне протесте и поручују да ће истрага бити спроведена брзо и транспарентно. Последње речи које ће Америка чути су језиви крици којима он дозива мајку, поручује адвокат породице Тајера Николса.

Двадесетдеветогодишњи Афроамериканац Тајер Николс заустављен је 7. јануара у Мемфису због несавесне вожње, а умро је три дана касније од повреда које су му задали полицајци.

Петорица полицајаца отпуштена је прошле недеље и оптужени су за убиство другог степена. Четворица је платила кауцију и тренутно је на слободи, док кауција за петог полицајца није још плаћена.

Адвокати који заступају породицу Тајера Николса рекли су да ће на суду доказати да су га полицајци претукли на смрт.

Амерички председник Џо Бајден изразио је саучешће породици преминулог Тајера Николса и затражио брзу, свеобухватну и транспарентну истрагу.

За вечерас је најављено објављивање снимака са камера које полицајци носе на опреми, а директор истражног бироа у Тенесију Дејвид Рауш је рекао да је згрожен ониме што је на снимцима видео.

Мајка убијеног младића: Да је преживео, био би биљка 

Тајерова мајка Раувон Велс и његов очух Родни Велс рекли су за Си-Ен-Ен да су им полицајци најпре рекли да је он ухапшен због вожње под дејством алкохола.

Полицајци су јој рекли да су му ставили лисице, ударили га пендреком и одвезли га у болницу, али јој није било дозвољено да оде да га види.

Неколико сати касније, позвали су је из болнице и питали где је и рекли су јој да Тајер има застој срца и да му бубрези отказују.

"Пребили су га насмрт. Имао је модрице по целом телу, глава му је била отечена као лубеница, врат му је пуцао, сломили су му врат. Да је преживео, био би биљка", рекла је Раувон Велс.

Она није погледала снимак са камера, који траје сат времена, али Родни Велс јесте. За једног полицајца је рекао да је ударао Тајера као да шутира фудбалску лопту.

"Десет полицајаца је било на лицу места и нико није покушао да то спречи. Пушили су цигарете, хвалили се оним што се догодило", навео је Родни Велс.

Адвокат Бен Крамп је рекао да су "последње речи које ће Америка чути језиви крици којима он дозива мајку". 

Позив на мирне протесте 

Будући да се очекују протести након објављивања снимака, председник Бајден је апеловао да они буду мирни.

"Придружујем се Тајеровој породици у позиву на моран протест. Бес је разумљив, али насиље није прихватљиво", навео је Бајден.

Директорка полиције у Мемфису Серелин Дејвис, која је и прва црна жена на тој функцији у Мемфису, такође је апеловала на мир. Онa је за Си-Ен-Ен рекла да никада у својој каријери није сведочила нечему сличном, као и да је инцидент гори од случаја Роднија Кинга (инцидент из 1991. када су возача Афроамериканца претукли бели полицајци у Лос Анђелесу, што су снимиле камере).

"Овај инцидент је био гнусан, безобзиран и нехуман. Очекујем да наши грађани искористе своје право из Првог амандмана на протест, да захтевају акцију и резултате. Али морамо да обезбедимо да наша заједница буде безбедна", навела је Дејвисова.

Ово је подсетник шта су високи државни званичници у Тенесију говорили о смрти Тајра Николса након што га је зауставила полиција.

Градоначелник Мемфиса Џим Стрикланд поручио је да нико није изнад закона и да ће учинити све да се "овакво гнусно дело" више никада не понови, док је гувернер Тенесија Бил Ли, рекао да се у држави неће толерисати "окрутна, криминална злоупотреба положаја".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво