Читај ми!

Погубљена још два Иранца, ЕУ "згрожена"

Још два мушкарца погубљена су вешањем у Ирану, због наводног убиства припадника војске током протеста који су уследили након смрти Махсе Амини. Организације за људска права осудиле су оно што су описале као "лажно" суђење.

Мухамед Махди Карами и Сиед Мухамед Хосеини проглашени су кривим за "корупцију на земљи" због наводне умешаности у смрт припадника паравојних јединица.

Чланови породице 22-годишњег Карамија кажу да им није било дозвољено да га посете пре него што је убијен.

Тужиоци су тврдили да је паравојног официра Рухолаха Аџамијана скинула и убила група ожалошћених који су одали почаст недавно убијеном демонстранту.

Протести против иранске власти избили су у септембру након смрти Махсе Амини, жене коју је притворила полиција за морал јер је наводно "непрописно" носила хиџаб.

Најмање 516 демонстраната је до сада убијено, укључујући 70 деце, а 19.262 су ухапшена, према новинској агенцији активиста за људска права (ХРАНА) са седиштем у иностранству. У протестима је страдало и 68 припадника снага безбедности.

Многи од оних који су приведени након протеста наводно су били подвргнути притвору без комуникације, мучењу и другим облицима злостављања.

Ирански званичници протесте називају "нередима" и оптужују стране силе да их подстичу.

Прве смртне казне досуђене су у децембру 2022. године, али су се осуђеници жалили на казну, тврдећи да су били мучени како би дали лажна признања.

Адвокати који заступају Хосеинија рекли су да су га тукли и повезивали му очи док је био у затвору. "Био је тучен по табанима металном шипком", рекао је Али Шарифзадех Ардакани.

Ирански Врховни суд потврдио је казну 3. јануара.

Породица Мухамеда Махдија Карамија молила је власти да му поштеде живот. Пре смрти, његов адвокат је рекао да је штрајковао глађу јер му је ускраћено право да бира свог адвоката за судски поступак. Уместо тога, он се ослањао на адвокате које је именовала држава.

Новинар који је интервјуисао Карамијеве родитеље касније је ухапшен од стране полиције и остаје у притвору, према иранском Центру за људска права (ЦХРИ).

Амнести интернешенел описао је суђење као "брзо неправедно групно суђење" и саопштио да иранске власти траже смртну казну за најмање 26 особа.

У истом случају, пре Карамија, на смрт су осуђена још тројица мушкараца, док је још 11 осуђено на затворске казне.

У децембру, 23-годишњи Мајидреза Рахнавард јавно је обешен о дизалицу јер је наводно убио два припадника снага безбедности ножем и ранио још четири, а други, 23-годишњи Мохсен Шекари је убијен због наводног блокирања улице и рањавања ножем припадника иранских снага.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво