Читај ми!

Други круг избора у Џорџији – демократе се боре за ширу већину у Сенату

У Џорџији се одржава други круг избора за чланове Сената САД из те савезне државе. Грађани бирају између актуелног сенатора Рафаела Варнока из Демократске партије и републиканског кандидата Хершела Вокера. Избори су важни пошто би могли да допринесу тесној већини демократа у Сенату.

Други круг избора за сенатора у Џорџији одржава се пошто ниједан кандидат на међуизборима у новембру није освојио натполовичну већину.

Уколико Рафаел Варнок освоји довољно гласова и задржи сенаторски мандат, Демократска странка имаће већину од 51 мандата у Сенату, што ће им олакшати да бирају Бајденове кандидате за судске и административне функције, преноси Ројтерс.

Републиканци победу свог кандидата Хершела Вокера виде као прилику за додатну блокаду предлога демократа, након преузимања Представничког дома после новембарских међуизбора.

Осим тога, данашњи избори ће бити значајни и за Доналда Трампа, који подржава републиканског кандидата, у намери да буде кандидат Републиканске странке на председничким изборима 2024. године.

Вокерову кампању обележио је низ контроверзи, међу којима су и оптужбе његових бивших девојака да их је храбрио да абортирају, упркос томе што се током кампање залагао за забрану побачаја. Он је те оптужбе одбацио, а у јутрошњем обраћању рекао је да је уверен да ће победити.

Биралишта се затварају у 19 часова (у поноћ по средњоевропском времену), а право гласа има 1,8 милиона становника Џорџије.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво