Читај ми!

Кабул: Талибани близу одлуке да дозволе девојчицама полагање матуре

Шеф одељења за образовање у Авганистану Ехсанулах Китаб рекао је данас да ће девојчицама ове недеље бити дозвољено да полажу матурске испите, упркос томе што им је приступ школама забрањен од како су талибани дошли на власт у мају прошле године.

Ова одлука односи се на девојчице у 31 од 34 авганистанске провинције у којима зимски школски распуст почиње крајем децембра, преноси новинска агенција АП.

Агенција АП се позива на два документа талибанског министарства образовања у која је имала увид. Директорка једне средње школе у Кабулу рекла је за медије да су ови испити ''бесмислени'', зато што ће девојчице из дванаестог разреда имати само један дан за полагање испита из 14 предмета. Директор друге средње школе је навео да већини ученица недостају уџбеници, јавља АП.

Како наводе, талибани су, пошто су преузели власт прошле године након 20 година рата, обећали умерену владавину, уз оснаживање права жена и мањина.

Уместо тога, талибани примењују своје тумачење исламског закона, односно шеријата, што укључује забрану студирања за жене.

Како наводи АП, последњи развој догађаја, међутим, наговештава да ће девојчицама које положе матуру бити дозвољено да се пријаве на студије.

Поступање талибана према женама наишло је на осуду међународне заједнице, а раније овог месеца тим експерата Уједињених нација је оценио да то може представљати злочин против човечности.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво