Вођа десничарске организације осуђен због упада у амерички Конгрес

Вођа америчке ултрадесничарске организације "Чувари заклетве", Стјуарт Роудс, након двомесечног суђења, проглашен је кривим за ковање завере и улогу у нападу на зграду Kонгреса 6. јануара 2021.

Суд у Вашингтону осудио је Стјуарта Роудса и његову сарадницу Кели Мегс због, како је наведено, ковања бунтовне завере и њихове улоге у нападу на зграду америчког Конгреса 6. јануара 2021. године, пренео је Си-Ен-Ен.

Порота је била подељена у вези са другим тачкама оптужнице која је поднета против укупно пет особа за које се верује да су чланови "Чувара заклетве".

Преостало троје припадника групе, Џесика Воткинс, Kенет Харелсон и Томас Kалдвел, ослобођени су оптужби за ковање завере.

Свих пет чланова групе проглашено је кривим за ометање службеног поступка.

Напад на Kонгрес догодио се након протестног окупљања код споменика Џорџу Вашингтону, током којег је бивши председник Доналд Трамп поновио неутемељене тврдње да је његов изборни пораз последица масовне изборне крађе - тражећи од својих присталица да се паклено боре како би спречили наводну изборну крађу. Четири особе су изгубиле живот. 

"Чувари заклетве" су ултрадесничарска организација која тврди да федералне власти угрожавају права њених чланова и усредсређена је на регрутовање чланства из редова пензионисаних или активних припадника полиције, војске и хитних служби, пренео је Ројтерс.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво