Читај ми!

Дојче веле: Немачка планира да олакша долазак квалификованих радника

Немачкој је хитно потребна стручна радна снага – то ће бити једна од тема састанка ове среде у Берлину. Припремни документ, који је на увид добио јавни сервис АРД, предвиђа мање препрека за раднике из иностранства.

Немачка владајућа коалиција, коју чине Социјалдемократе, Либерали и Зелени, договорила је кључне тачке везане за долазак квалификованих радника из иностранства. О томе ће се одлучивати ове среде, 30. новембра, у кабинету канцелара.

У првом кварталу наредне 2023. године, кабинету би требало да буде достављен готов нацрт закона, на чијој изради су радила министарства унутрашњих и спољних послова, као и министарства рада, привреде и образовања. Кључну улогу имали су министарка унутрашњих послова Ненси Фезер и министар рада Хубертус Хајл.

На двадесет и три странице, представници владајуће коалиције износе бројне идеје о томе како Немачку, као тржиште рада, учинити привлачнијом за квалификоване раднике у иностранству, како привући студенте и истраживаче, као "квалификоване раднике сутрашњице" или како побољшати могућности учења немачког језика у земљи и иностранству. Тај документ на увид је добио јавни сервис АРД.

Поједноставити долазак квалификованих радника

Централни део плана је да се закон о досељавању промени тако да се смање препреке за долазак квалификованих радника из иностранства. Циљ је да се омогући да људи из трећих земаља лакше нађу посао у Немачкој. Министри притом говоре о три такозвана "стуба".

Први стуб обухвата предуслове које квалификовани радници из иностранства морају да испуњавају да би им се дозволило да раде у Немачкој. До сада су морали да имају признату квалификацију и радни уговор, као и једнаке шансе за запослење као и немачки држављани.

Поједностављено речено, признатим квалификованим радницима ће убудуће бити пружена већа подршка. У нацрту се тако наводи да би требало створити услове за долазак и боравак у земљи квалификованих радника из иностранства који нису у могућности или су само делимично у могућности да предоче документе у вези са својим професионалним квалификацијама. Другим речима, њихова стручност би могла да буде проверавана тек у Немачкој.

Други стуб односи се на квалификоване раднике из иностранства који још увек немају диплому, али имају велико радно искуство. И њима би требало поједноставити долазак на немачко радно тржиште. Између осталог, власти желе да побољшају услове за запослене у информационим и комуникационим технологијама. Код њих би требало одустати од доказа о довољном познавању немачког језика. У том случају би компаније које нуде послове требало да одлуче да ли желе да запосле стручњаке и поред недовољног знања језика. У тим случајевима више не би било правних препрека за запошљавање.

"Мапа са могућностима за проналажење посла"

И коначно, трећи стуб се односи на то да се држављанима трећих земаља, "са добрим потенцијалом", омогући да остану у Немачкој како би пронашли посао. У ту сврху би, како се наводи у документу, требало створити "мапу са могућностима за проналажење посла", која би се базирала на транспарентном, небирократском систему бодова. Критеријум за доказивање "доброг потенцијала" могу да укључују квалификације, познавање језика, професионално искуство, повезаност са Немачком и године кандидата.

Владајућа коалиција не планира само да прилагоди законе. Она жели и да више промовише Немачку као атрактивну, иновативну и разнолику досељеничку земљу. Јадан од фокуса требало би да буде да се у свету зна за отворена радна места, како би квалификовани радници из иностранства ступили у контакт с послодавцима и образовним институцијама у Немачкој. Како би то тачно требало да се постигне, за сада остаје нејасно.

На пример, наводи се да портал Make it in Germany има своју берзу послова. Она би требало да буде проширена и даље развијана. Такође би требало повећати број огласа за посао. Како све то извести – то би требало да покаже нацрт закона. Неке ствари изгледа нису потпуно разјашњене. Рецимо, жели се да се провери да ли прединтеграцијске понуде могу да се испробају још у земљама порекла.

Промовисати учење језика у иностранству

Као кључну компетенцију немачка влада види познавање језика и зато учење језика жели да подстакне како у иностранству, тако и у Немачкој – рецимо кроз ширење дигиталних курсева језика и могућности дигиталних испита. Посебну улогу у томе би требало да имају Гете институти у земљама порекла.

У сарадњи са покрајинама и привредним коморама, владајући желе да оптимирају, поједноставе и убрзају процедуру признавања страних стручних квалификација. Једна од бројних планираних мера је, рецимо, да током поступка признавања квалификација, документи могу да се доставе и на енглеском или оригиналном језику.

Много тога у плану Берлина звучи веома бирократски, на пример да треба убрзати административне процедуре, али нове идеје би могле да донесу многе предности квалификованим радницима из иностранства, оцењује немачки јавни сервис АРД.

Рецимо, за њих би требало да постоји модерно и транспарентно саветовање пре него што дођу у Немачку, као и брз процес издавања виза. Такође би требало људе јасно информисати о условима када њихови партнери и деца такође могу да дођу у Немачку.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво