Читај ми!

Рон Десантис и Доналд Трамп, далеко је 2028.

Гувернер Флориде Рон Десантис добија на снази у потенцијалној борби пторив бившег председника САД Доналда Трампа за републиканску председничку номинацију. Међутим, чак и републиканци који желе да Десантис победи Трампа сумњају у његово потенцијално кандидовање током предизбора и, ако успе, на општим изборима, преноси Хил.

Свако ко је пратио Рона Десантиса последњих година, наводи Хил, зна да он не ублажава речи и да намерно претера. Тако је одлазећег главног медицинског саветника председника САД Ентонија Фаучија назвао "малим вилењаком", а једном је грдио групу средњошколаца због ношења маски на врхунцу пандемије.

"Не морате да носите те маске. Морамо да престанемо са овим ковид позориштем. Дакле, ако желите да их носите, добро, али ово је смешно", рекао је Десантис на школском догађају у Тампи.

Политички посматрачи кажу да би та врста "оштре шале" могла да нанесе штету гувернеру на примарним изборима, посебно у државама као што су Ајова и Њу Хемпшир, где бирачи желе да виде личнију страну кандидата. 

"Они заиста желе те посете изблиза, вишеструке. Многи људи желе да погледају испод хаубе и пробуше гуме. Може ли он да их убеди на том нивоу. Десантис има много мање емоција од других потенцијалних кандидата и могао би имати проблема", сматра Мартин Свит, професор политичких наука на Универзитету Пердју.

Десантис је победио на реизбору на Флориди овог месеца великом већином, делом зато што је тамошњим становницима доказао да може да обави посао.

Када су делови јединог моста од плаже Форт Мајерс до острва Санибел оштећени као последица урагана Ијан раније ове године, Десантис га је привремено обновио у рекордном року. Али,ак и републикански савезници кажу да гувернер мора да поради на себи - од предизборних скупова до више личних интеракција са бирачима, ако жели да направи скок од гувернера до председничког кандидата.

"Он је љут момак на подијуму све време", рекао је један присталица републиканаца.

То би могло да функционише на предизборима, кажу присталице, али када су у питању општи избори, Десантис би могао бити приморан да покуша са другачијим, фино подешеним приступом.

Све израженије политичко профилисање 

Са његовим све израженијим политичким профилисањем, лако је заборавити да је Десантис још увек релативно нов на националној сцени. И док је кренуо у кампању за републиканске кандидате у државама као што су Аризона, Невада и Охајо, никада није морао да се бори изван Флориде.

То чини Десантиса нешто попут вајлд-карда када је у питању председничка кампања.

"Десантис се никада раније није кандидовао на националном нивоу. У једном тренутку ће урадити неке глупе ствари", рекао је Кит Нотон, ветеран стратега републиканаца.

Као прво, разговор са бирачима у држави као што је Ајова може бити значајно другачији од окупљања присталица на Флориди. А ту је и изазов изградње националне политичке операције - задатак који може бити застрашујући чак и за најискусније кандидате, али посебно за некога ко има изразито мали унутрашњи круг.

Наравно, Десантис није ни први ни једини кандидат који је савладао такав изазов. Пре него што је покренуо кампању за републиканско председништво 2016, Трамп никада раније није водио озбиљну кампању.

"Из анкета које смо видели на Флориди, где га људи познају и препознају, говори ми да када Десантис заправо почне да се представља бирачима на другим местима, има много простора за раст", рекао је Нотон.

Десантисови савезници су га прогласили новим гласом републиканаца који је способан да извуче странку из колотечине након слабих резултата током последња три избора.

Али, он је заузео многе од истих тврдо десних позиција као што је Трамп, што га чини главном метом за исте нападе које су демократе успешно спровеле против других конзервативаца последњих година.

Контроверзе и потенцијалне препреке 

Раније ове године, на пример, изазвао је контроверзу када је његова администрација платила да превезе десетине миграната из Тексаса у елитно летовалиште у Масачусетсу, у знак протеста због приступа Бајденове администрације безбедности граница.

Такође, потписао је закон о забрани већине абортуса након 15 недеља трудноће и одобрио закон којим се забрањују упутства о родном идентитету и сексуалној оријентацији од вртића до трећег разреда.

И док га је то одушевило многе конзервативце, неки републиканци кажу да би то могло да буде препрека када је у питању придобијање подршке ширег бирачког тела.

"Ако заиста погледате шта је урадио и шта говори, његове позиције се не разликују много од Доналда Трампа. Мислим да он делује као да има више контроле, да је суздржанији. Али опет, нема пуно разлике између њега и Трампа када су у питању проблеми", рекао је један републикански стратег.

Десантис тренутно хвата тренутак као нико други. Неки републиканци који не желе да Трамп победи на номинацији виде га као оног који може да их спаси од тога. Они га виде као некога ко дели Трампову политику, али није Трамп.

Да ли је добар тајминг 

Али у исто време, неки кажу, тајминг за Десантиса може бити погрешан. Зашто би морао да се такмичи против Трампа када би пут до номинације могао бити слободан и јасан 2028.

"Он може све да изгуби и ништа да добије. Зашто љутити Трампову базу баш сада", упитао је Свит.

Али што је најважније, Свит је додао, Ајова и Њу Хемпшир не желе само да победе, већ да надмаше очекивања.

"Очекивања су сада велика за ДеСантиса, а ако не успе, то би могла да буде зла коб онога што је иначе изузетно обећавајућа будућност", рекао је Свит.

За сада, Десантис би тек требало да донесе коначну одлуку о изборима 2024, према више републиканских извора. Неће положити заклетву на други мандат на месту гувернера све до јануара, а вероватно ће сачекати после седнице законодавног тела Флориде 2023., која траје од марта до почетка маја, да обави званичан позив.

"Мислим да ако то уради, жели да уђе у то са неким великим победама на седници. А чак и тада, мислим да ће се и даље постављати питање да ли је ово право време", рекао је један од републиканаца са Флориде.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво