Читај ми!

Бог, сунце и Рон Десантис - трн у оку Доналда Трампа

Медијска империја Руперта Мардока назива га будућношћу, Доналд Трамп га упозорава да се не кандидује на изборима 2024. године, а Рон Десантинс осваја други мандат на месту гувернера Флориде. Ко је републиканац који би могао да помрси рачуне Трампу и освоји номинацију.

Републиканац Рон Десантис потенцијални противкандидат Доналду Трампу за републиканску номинацију за председничке изборе 2024, поново је изабран за гувернера осунчане државе. 

Он је на међуизборима победио демократу Чарлија Криста са 59,4 спрам свега 40 одсто гласова што се у САД види као увод у трку Десантиса за председника 2024. године. 

Десантис је одржао победнички говор у којем је захвалио бирачима на подршци њему и његовој политици.

"Нисмо само добили изборе, ми смо поново исписали политичку карту. Хвала вам што сте нас почастили победом за век векова", рекао је Десантис.

Гувернер је такође захвалио гласачима који нису гласали за њега на прошлим изборима, а на овим јесу, рекавши да је "почашћен што је заслужио поверење и подршку у ове четири године".  

Рекао је да Американци већ дуже време гласају тако што се из других држава, незадовољни тамошњим вођством, селе на Флориду.

"Људи долазе овамо јер наша политика функционише, вођство је важно", оценио је Десантис. 

За победу пресудна је била и Десантисова популарност међу Хиспано-америчким гласачима.

И осмог дана Бог створи Рона Десантиса

Током кампањe за реизбор гувернера Флориде, Десантис је у предизборном споту описан као послат од Бога. 

У реклами се каже "осмог дана стварања, Богу је био потребан заштитник, па је Бог направио борца". Тај борац, није нико други до гувернер Флориде Рон Десантис.

Предизборни спот се наставља уз речи: "Бог је рекао: 'Потребан ми је неко ко ће узети стреле, стајати чврсто на трагу немилосрдних напада, погледати мајку у очи и рећи јој да ће њено дете ићи у школу...". У предизборном споту никада не пише Десантис, не чује се његово име, али у споту се користе фотографије из Десантисовог јавног и приватног живота.

Након емитовања предизборног спота реаговао је бивши амерички председник Доналд Трамп који га је на предизборном скупу у Пенсилванији током викенда назвао "неморалним".

Трамп упозорио Десантиса да се не кандидује 2024.

Кад је Доналд Трамп однео победу на председничким изборима одржаним 8. новембра 2016. године, победивши противкандидаткињу из Демократске странке, Хилари Клинтон, Рон Десантис је био међу његових најгласнијим присталицама, да би следеће године добио његову подршку и кандидовао се за гувернера Флориде.

Али, након успеха који је остварио на изборима 8. новембра, изгледа да ће остати ускраћен за сваку даљу Трампову подршку.

На дан избора у САД, бивши председник Доналд Трамп, који има пријављено пребивалиште на Флориди, рекао је да је гласао за Десантиса за још један мандат на месту гувернера. Али је са друге стране поручио Десантису да се не кандидује на председничким изборима 2024. године уз речи да ће ако то ипак учини, имати да каже, не тако лепе ствари о њему. 

Он је рекао америчкој мрежи Фокс њуз да гувернер Флориде треба да остане ван трке.

"Не знам да ли ће да се кандидује. Мислим да то не би било добро за странку. Боље да не улази у трку, иначе бих могао да кажем неке ствари о њему које не би биле пријатне. Ја о њему знам више од било кога - осим, можда, његове жене", рекао је Трамп.

Он није изнео детаље - али Трамп је раније претио да ће објавити штетне информације о ривалима.

Касније је свог потенцијалног противника описао као "доброг момка" и негирао да је међу њима постојао спор.

"Нема свађе, сукоба међу нама, а ја сам далеко у врху испред њега у рангу анкета", рекао је он.

Трамп није званично објавио да ће се кандидовати за председника кроз две године, али је наговестио би могао да објави кандидатуру за председничке изборе већ следеће недеље, када је у уторак у Охају рекао да ће "саопштити велику најаву 15. новембра".

Са друге стране Рон Десантис још увек није дао одговор на питање које му се поставља данима - да ли ће се укључити у председничку трку 2024. године.

Ко је Рон Десантис?

Рон Десантис је рођен 1978. на Флориди, у Џексонвилу. У младости је био истакнути кошаркаш, а тим спортом је наставио да се бави и на Јејлу где је дипломирао историју, а потом и право на Харварду.

Америчкој морнарици прикључио се 2004. и био је у Ираку као правни саветник команданта мисије "фока" и носилац је војних медаља. Активну дужност је напустио 2010, кад се оженио новинарком Кејси Блек са којом има троје деце.

Служио је и као федерални тужилац где је гонио и осуђивао предаторе на децу. Изабран је у Конгрес 2012. где се до 2018. залагао се за ограничења конгресних мандата и помагао у доношењу реформи у Управи за ветеране са нагласком на ментално здравље.

Канцеларију гувернера преузео је 2019. и убрзо подигао прашину у јавности својим контроверзним политикама. Међу њима се посебно истичу мере донете током пандемије ковида, кад је укинуо ристрикције знатно раније од других гувернера. Иако су многи предвиђали црне последице, стопа смрти на Флориди (преко 75.000 људи) била је у националном просеку док се економија државе котирала боље од многих других.

Његов гувернерски мандат обележило је и усвајање закона који ограничава дискусију о  ЛГБТ питањима у школама и свађа са "Волт Дизнијем" око тог закона.

Што се тиче абортуса, важне теме овогодишњих избора за Конгрес, Десантис је у априлу потписао закон којим се ова процедура брани након 15 недеља трудноће.

Медији Руперта Мардока: Десантис је будућност

Медијска империја Руперта Мардока, Рона Десантиса назива будућношћу.

Руперт Мардок, медијски могул који контролише неке од најмоћнијих органа конзервативних медија, јасно је ставио до знања да би као кандидата на председничким изборима 2024. више волео да види Десантиса него Трампа.

Њујорк пост, таблоид који Мардок контролише, поздравио је Десантисову победу у изборној ноћи на својој насловној страни у среду ујутру.

На насловној страни је Рон Десантис који слави победу у друштву своје породице, а крупним словима је истакнут наслов - "Будућност".

Такође, на Фок њузу, доминантном телевизијском каналу који Мардок контролише, значајна пажња посвећена је у Десантисовој победи, називају га "новим лидером Републиканске партије". 

Извештавање из Мардокових медија не значи да ће се они потпуно окренути против Трампа, оцењују аналитичари. Уместо тога, то сугерише да би Мардок могао да искористи свој утицај да нагне вагу и гурне републиканце ка Десантису ако се њих двојица изједначе на републиканским предизборима 2024.

Мардоков портпарол није одмах одговорио на захтев за коментар. Али Мардок је у прошлости јасно показао своју фрустрацију Трампом.

Меги Хаберман, репортерка Њујорк тајмса и политичка аналитичарка Си-Ен-Ена, недавно је у својој књизи бестселера известила да је након избора 2020. Мардок приметивши Трампа рекао: "Требало би да одбацимо овог типа".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво