Читај ми!

Њујорк: Новинарка поднела тужбу против Трампа за силовање

Новинарка Е. Џин Керол, која је раније оптужила бившег америчког председника Доналда Трампа за силовање, поднела је тужбу против њега у Њујорку.

Тужба новинарке Е. Џин Керол уследила је само неколико минута пошто је ступио на снагу нови државни закон, који омогућава жртвама сексуалног насиља да туже за нападе који су се десили пре неколико деценија.

Адвокат новинарке Џин Керол поднео је правна документа електронским путем пошто су привремено, на годину дана, укинути уобичајени рокови за тужбу због сексуалног напада, објавио је АП.

Керолова тражи компензацију и казнену одштету за бол и патњу, психичке повреде, губитак достојанства и нарушавање угледа.

Дугогодишња колумнисткиња за савете магазина Ел Џин Керол први пут је оптужбе за силовање објавила у књизи из 2019. године, наводећи да ју је Трамп силовао у свлачионици луксузне робне куће на Менхетну 1995. или 1996. године.

Трамп је одговорио на наводе из књиге рекавши да се то никада није могло догодити, јер Џин Керол "није његов тип жене".

Трампове примедбе навеле су Џин Керол да поднесе тужбу за клевету против њега, али та тужба је на апелационим судовима. Судије одлучују да ли је председник заштићен од правних тужби за коментаре дате док је обављао ту функцију, подсетила је америчка агенција.

Кероловој је раније било онемогућено, на основу државног закона, да тужи због наводног силовања, јер је прошло превише година од инцидента.

Бројне жене су оптуживале Трампа за непримерено понашање 

Нови закон државе Њујорк, међутим, даје жртвама сексуалних напада које су пропустиле рокове у вези са застарелошћу, другу прилику да поднесу тужбу.

Већ деценијама се протежу наводи бројних жена које су оптуживале Трампа за сексуално непримерено понашање.

Трамп је, као и у случају новинарке Керол негирао све наводе, одбацивши их као „лажне вести", политичка блаћења и завере.

Многе оптужбе појавиле су се пред Трампову председничку победу 2016. године. Трамп се зарекао да ће их све тужити, али то до сада није учинио.

Уместо тога, неке од жена које су оптужиле Трампа, тужиле су њега. Две од њих поднеле су тужбу за клевету против Трампа зато што их је назвао лажовима. 

Тужбом коју је поднела колумнисткиња Џин Керол, захтева се неодређено новчано обештећење и повлачење Трампових изјава.

Улога америчког Министарства правде у случају Керол - Трамп  

Оно што је изазвало посебну пажњу америчке јавности у случају који је наизглед деловао једноставно, према писању Би-Би-Сија, јесте улога коју је одиграло америчко Министарство правде. Догодило се, наиме, да је Министарство покушало да замени Трампа - Сједињеним Америчким Државама као оптужеником у овом случају.

Федерални судија је, ипак, донео одлуку против необичног корака америчког Министарства правде.

"Ове оптужбе немају никакве везе са званичним активностима Сједињених Држава", био је недвосмислен федерални судија.

Случај сада може да се настави и да адвокати Керолове сакупе доказе.

На пример, они могу да изврше притисак тако што ће покушати да потврде да је ДНК на хаљини за коју Керол тврди да је носила у време наводног напада - Трампова.

За то им је потребан узорак ДНК од самог Трампа.

Слична, али засебна тужба за клевету, коју је поднела Самер Зервос, бивша такмичарка у Трамповом телевизијском програму Шегрт, могла би слично да прође.   

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво