Читај ми!

Ухапшене две истакнуте иранске глумице - скинуле мараме у јавности

Две истакнуте иранске глумице ухапшене су због јавне подршке масовним антивладиним протестима, јављају државни медији у тој земљи.

Хенгамех Газиани и Катајун Риахи оптуженe су за деловање против иранских власти, наводи новинска агенција Ирна.

Обе жене су се раније појавиле у јавности без марама, у знак солидарности са демонстрантима који протестују од септембра, односно од смрти Махсе Амини.

Двадесетдвогодишњу Махсу Амини притворила је морална полиција у Техерану због наводног кршења строгих правила о хиџабу. Умрла је 16. септембра, три дана касније.

Било је извештаја да су је полицајци тукли пендреком и ударали главом о возило, али полиција је негирала да је малтретирана. Полиција тврди да је доживела срчани удар.

Хенгамех Газиани и Катајун Риахи су вишеструко награђиване глумице. Приведене су у недељу по налогу иранског тужилаштва, наводи Ирна.

Пре хапшења, Газианијева је написала на друштвеним мрежама: "Шта год да се деси, знајте да ћу као и увек бити уз народ Ирана".

"Ово је можда моја последња објава", додала је. На Инстаграму је поделила снимак како на улици не носи мараму и скупља косу у коњски реп.

Раније у недељу, Ехсан Хајсафи, капитен фудбалске репрезентације Ирана на Светском првенству у Катару, рекао је да "морамо да прихватимо да услови у нашој земљи нису добри и да наши људи нису срећни".

Одвојено, шеф иранске боксерске федерације Хосеин Сури најавио је да се неће враћати кући са турнира у Шпанији због насилног гушења протеста у његовој матичној земљи.

Активисти за људска права саопштили су да је око 400 демонстраната убијено, а 16.800 ухапшено у гушењу протеста од стране снага безбедности.

Ирански лидери кажу да су протести "нереди" које су организовали страни непријатељи земље.

Најмање пет демонстраната осуђено је на смрт у вези са демонстрацијама.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво