Читај ми!

Немачка војска се припрема за претећи конфликт са Русијом

Мисије у иностранству у будућности треба да буду мање важне, јер је сада много значајније да се одврате евентуални напади на Немачку и чланице НАТО-а, наводи се у документу који је објавио немачки недељник "Шпигл".

У Немачкој се, поводом рата у Украјини планира велико престројавање војске, објавио је недељник "Шпигл".

Још је у септембру генерал Еберхард Корн рекао да војска мора да буде спремна за наметнути рат и наложио припрему војске за претећи конфликт са Русијом. Тада је навео да у тим плановима убудуће мора бити у центру одбрана земље и НАТО.

„Напади на Немачку могу уследити потенцијално без најаве и са великим дејством наношења штете", наводи се у документу под насловом „Оперативне смернице за војску".

Мисије у иностранству у будућности треба да буду мање важне, јер је сада, како се наводи, много важније да се одврате напади на Немачку и чланице НАТО-а. 

Реакције представника НАТО-а као и одвојене реакције земаља чланица НАТО-а уследиле се после експлозија у Пољској. О томе чија је ракета чули су се опречни ставови са руске и украјинске стране. И једни и други су демантовали да је ракета која је усмртила двоје људи у Пољској њихова - дакле, ни украјинска ни руска.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је истрага о паду ракете на територију Пољске у току, али да прелиминарна анализа "сугерише да је инцидент вероватно изазвала украјинска ракета противваздушне одбране".

Столтенберг је на конференцији за новинаре прецизирао да је у питању вероватно ракета "испаљена у циљу одбране украјинске територије од руских напада крстарећим ракетама".

Без обзира на то што су и генерални секретар НАТО-а и канцелар Шолц и други западни лидери и политичари готово искључили могућност да је реч о руском нападу на чланицу НАТО-а Пољску, на крају је остало да је крива Русија за пројектил који је завршио у Пољској усмртивши два живота. Без рата против Украјине, који је повела Русија, не би се све то догодило. У то немају сумње ни Столтенберг ни Шолц.

Зато не чуди што немачки генерал због тога сматра да треба оснажити источни бок НАТО-а - Естонију, Летонију, Литванију и Пољску док се по медијима прелистава Уговор о НАТО-у и чланови 4. и 5. тог уговора у којима стоји како се понаша НАТО у случају стварног напада на једну од чланица Алијансе.

 
четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво