Читај ми!

Поводом експлозија у Пољској, НАТО одговара: Сви за једног

Ако једна чланица НАТО-а буде нападнута, све остале чланице обавезале су се да ће јој помоћи у одбрани. Али, и не морају. Шта тачно стоји у члану 5 Уговора о Северноатлантском савезу?

"Ако се ради о члану 5 онда смо кристално јасни: бранићемо сваки центиметар територије НАТО-а." То је један портпарол америчког Министарства одбране изјавио након вести да је у Пољској, у близини границе са Украјином, дошло до експлозија непознатог узрока Портпарол Пентагона тиме се позвао на члан 5 Уговора о Северноатлантском савезу.

Он гласи: "Стране су сагласне да ће се оружани напад на једну или више њих у Европи или у Северној Америци сматрати нападом на све њих, и зато су сагласне да ће, у случају таквог оружаног напада, свака од њих, у остваривању права појединачне или колективне самоодбране признате чланом 51 Повеље Уједињених нација, помоћи страни или странама које су нападнуте, предузимајући одмах, појединачно и заједно са другим странама, мере које се сматрају потребним, укључујући и употребу оружане силе, ради успостављања или одржавања безбедности северноатлантског подручја."

Потребна једногласна одлука

За НАТО је најважнија прва реченица, која се тумачи као гаранција да ће се нападнутом помоћи. Напад на једну чланицу, у овом случају Пољску, тумачио би се као напад на читав савез.

Пољска би морала да саопшти НАТО-у какву реакцију сматра примереном и каква помоћ јој је потребна. Чланице НАТО-а би онда, свака за себе, одлучиле како ће да помогну. Нема аутоматске ескалације или аутоматског контранапада, у овом случају евентуално на Русију.

О активирању члана 5. чланице Савеза морају да донесу једногласну политичку одлуку.

Формулација да ће бити брањен сваки центиметар територије НАТО-а често се чула од почетка руског рата против Украјине. Случај експлозија у Пољској могао би да буде тест шта те изјаве заиста значе.

До сада је члан 5 Уговора о НАТО-у активиран само једном. Након терористичких напада Ал Каиде у Њујорку, Вашингтону и Пенсилванији 11. септембра 2001. године, НАТО је напад на САД прогласио нападом на читав Савез.

Сходно томе, чланице НАТО-а су помагале САД у борби против терориста и запоседању Авганистана војном мисијом НАТО-а. Али, ово друго се није догодило на основу Уговора о НАТО-у, већ на основу мандата Уједињених нација.

 У Савету безбедности - Русија

Не доводи сваки напад на територију неке чланице НАТО-а или на њене војнике аутоматски до активирања солидарне одбране.
Када су сиријске трупе у граничном подручју са Турском напале војнике те чланице НАТО, представници савеза сигнализирали су Турској да у том случају активирања члана 5 нема изгледа на успех.

Турска има другу највећу војску у склопу НАТО-а и била би у стању сама да се одбрани од таквих напада. До сада је у случају Турске било само консултација о претњи, према члану 4 Уговора о НАТО-у.

У актуелном случају у Пољској, одржавају се консултације према члану 4 Северноатлантског уговора.

Члан 5 Северноатлантског уговора иде, међутим, и даље. У завршној одредби пише:

"Пре сваког оружаног напада и свих мера предузетих у вези с тим, одмах мора бити обавештен Савет безбедности. Такве мере ће престати када Савет безбедности предузме мере потребне за поновно успостављање и одржавање међународног мира и безбедности."

НАТО би, дакле, ако би заиста предузео кораке против Русије, акцију морао да пријави Савету безбедности Уједињених нација. А Русија је стална чланица Савета безбедности - и има право вета.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво