Читај ми!

Немачка не жели глупу трговину с Кином

Немачка мора да увози 39 од 46 стратешки важних сировина. И надлежни министар и канцелар кажу да је та зависност Немачке, поготову од Кине - превелика. Решења су диверзификација и домаће односно европске сировине.

Управо објављена студија консултантске куће Ernst&Jang (EY) коју је наручила немачка влада, упозорава да немачке фирме све више зависе од сировина: док је 2011. идентификовано 14 критичних сировина, 2020. их је већ било 30.

"Због све веће потражње за високотехнолошким и енергетски ефикасним иновацијама, не треба очекивати промену овог тренда", наводи се у студији у којој су 46 сировина класификоване као "стратешке" јер су од великог значаја за производњу важне робе, посебно у сектору високе технологије. Немачка мора да увози 39 ових стратешки важних сировина.

Као и студија Немачког економског института (IW), и консултантска кућа Ernst&Jang долази до закључка да је посебно велика зависност од Кине, на пример када се ради такозваним ретким металима или литијуму.

Влада тражи решење

Од руског напада на Украјину, западне владе још интензивније разматрају зависност од Кине која је, између осталог, главни снабдевач ретким металима.

Немачка влада већ месецима ради на новој стратегији а циљ је да различитим мерама покуша да смањи ову зависност. Канцелар Олаф Шолц је прошле недеље нагласио да би то требало да обухвати и коришћење домаћих сировина.

Остале мере укључују државни фонд за финансирање који су предложиле Немачка и Француска на нивоу ЕУ за развој нових налазишта сировина у Европи.

Индустрија инсистира на домаћим налазиштима

То захтева и Савез немачке индустрије (БДИ). "Домаће сировине су део решења за већу одрживост и смањење зависности од увоза", рекао је Ројтерсу Матијас Вахтер, шеф одељења за сировине у БДИ.

"За многе минералне сировине, зависност, посебно од Кине, већ је много већа од претходне зависности Немачке од руског гаса", упозорио је он.

"Диверзификација укључује и изградњу капацитета за прераду сировина у Европи. То се посебно односи на прву фазу са топионицама", упозорио је он.

Позадина је да Кина увози и литијум, али га потом поново прерађеног продаје на светском тржишту.

Хабек: превелика зависност од Пекинга

И министар економије Роберт Хабек је рекао да је економска зависност Немачке од Кине превелика. У појединим областима, попут важних сировина, износи скоро 100 одсто.

"Што се тиче сировина, полупроводника, друге критичне робе, имамо велику зависност од једног добављача. А то је углавном Кина", рекао је он и додао да је рат у Украјини разоткрио опасности од такве једнострансоти:

"Лекција коју смо научили је да морамо да пронађемо неку безбедносну мрежу. А то значи да морамо да допремо до других региона."

Хабек је узнемирен што је до сада "40 одсто укупног обима државних инвестиционих гаранција" потрошено на инвестиције у Кини.

"Ако би Кина нестала као тржиште, неке немачке индустрије то не би преживеле", упозорио је он. Дуго времена су ниски трошкови производње сматрани "јединим правим путем".

Он је најавио да ће инвестициона гаранција по компанији и по земљи бити ограничена на три милијарде евра, те да ће додатна заштита државе за улагања дотичне компаније бити могућа само за активности у другој земљи.

Економија треба да буде робуснија

"На овај начин желимо да спречимо да се сва страна улагања једне компаније слију у једну државу".

Истовремено је јасно ставио до знања да није заинтересован за одвајање од Кине: "ми смо, наравно, заинтересовани за трговину са Кином, али не за глупу трговину са Кином".

"На крају овог пута, немачка економија би требало да буде робуснија", реако је Роберт Хабек у Сингапуру, где је кодомаћин велике конференције о немачком пословању у азијско-пацифичком региону. Фокус је на смањењу економске зависности Немачке од Кине.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво