Гаси се „Кембриџ аналитика“

Компанија за прикупљање података „Кембриџ аналитика“, која се нашла у центру скандала због коришћења података више милиона корисника „Фејсбука“, затвара своја врата, пише „Волстрит Џорнал“ позивајући се на оснивача мајке фирме те компаније „СЦЛ Групе“ Најџела Оукса.

Како наводи лист, Оукс је потврдио да се обе фирме затварају, преноси Ројтерс.

Волстрит џорнал додаје, позивајући се на неименовани извор, да је одлука донета јер су компаније губиле клијенте и суочавале се с правним накнадама због истраге о Фејсбуку.

Компанија је, иначе, оптужена за непрописно прикупљање личних података у име политичких клијената, наводи Би-Би-Си.

Према подацима Фејсбука, подаци око 87 милиона корисника те друштвене мреже прикупљени су путем апликације, а затим пребачени „Кембриџ аналитици“.

„Кембриџ аналитика“ није за сада одговорила на захтев за коментар, наводи Ројтерс.

Компанија „Фејсбук“ се нашла под великим притиском након што је отривено да су подаци милиона корисника завршили у рукама консултантске фирме „Кембриџ аналитика“.

Све је почело након што је узбуњивач, Кристофер Вајл, који је помогао у оснивању те куће рекао листу Гардијан да су подаци око 50 милиона корисника Фејсбука узети без њиховог знања и искоришћени у раду те компаније за кампању америчког председника Доналда Трампа 2016. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво