Читај ми!

Си Ђинпинг на конгресу КП о тајванском питању: Кина се никад неће одрећи права да користи силу

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је да је на кинеском народу да одлучи о тајванском питању и да се Кина никада неће одрећи права да користи силу, али је и истакао да ће тежити мирољубивом решењу проблема, јавља "Синхуа".

Си Ђинпинг је то рекао у Пекингу, на 20. Државном конгресу Комунистичке партије Кине (КПК) у Великој дворани народа, где су присуствовали водећи кинески државни званичници и око 2.300 делегата.

"Пекинг је увек поштовао, пазио и радио на добробити тајванског народа, био је посвећен развијању економске и културне размене преко Тајванског мореуза. Питање Тајвана је наше унутрашње питање и на кинеском народу је да одлучи. Тежимо мирном поновном уједињењу, али никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе. Нећемо допустити мешање стране силе и деловање веома малог дела становника који су за тајванску независност, наспрам мишљења вехине народа Тајвана", поручио је Си.

Кина сматра Тајван својом територијом, упркос снажном противљењу владе у Тајпеју, који одбацује кинески суверенитет и тврди да само народ на том острву има право да одлучује о својој судбини.

Говорећи о Хонгконгу, Си је рекао да Кина "мора да охрабри Хонгконг, којим владају патриоте" и додао да ће "Кина подржати Хонгконг у уједињењу са главном територијом наше земље".

Истакао је да је "једна држава, два система" најбољи модел за Хонгконг и да се "на томе се мора радити на дуже стазе".

"Кина ће убрзати прављење војске светске класе"

Си је поручио да ће Кина убрзати прављење војске светске класе и ојачати капацитете за одбрану.

"Такође, убрзаћемо стварање новог развојног обрасца земље и тежити највишим стандардима у свим областима. Како бисмо изградили модерну социјалистичку државу у свим погледима, морамо, пре свега, да поставимо високе стандарде", рекао је Си.

Он се осврнуо и на борбу против ковида, у којој је, како је нагласио, Кина водила политику нулте толеранције на корону.

"Приоритет су нам били људи, живот, нисмо имали никакву толеранцију према ковиду и остварили смо изузетно позитивне резултате у превенцији и контроли епидемије, као и по питању економског и социјалног развоја", рекао је Си.

"КПК постигла историјска достигнућа и промене"

Он је нагласио да је КПК постигла историјска достигнућа и промене у протеклих 10 година, као и да је достигла историјски раст економске снаге у том периоду, преноси Кинески међународни радио на српском језику.

"Кинески БДП је порастао од 54 на 114 билиона јуана (око 16 милијарди долара) у протеклој деценији, и учествује са 18,5 одсто у светском БДП, што је раст од 7,2 одсто. Кина је и даље друга највећа економија на свету, а БДП по становнику се повецао од 39.800 јуана (5.500 долара) до 81.000 јуана (11.300 долара)", рекао је Си и навео да Кина држи прво месту на свету у производњи житарица.

"Напредак Кине у технологијама"

Си је истакао и да је Кина направила напредак у технологијама у кључним областима и подстакла нове стратешке индустрије.

"Били смо сведоци великих успеха на више фронтова, укљуцујући свемирске летове са људском посадом, истраживање Месеца и Марса. Такође, послали смо сонде за истраживање дубоког мора и земље, направили суперкомпјутере, сателитску навигацију, користимо квантне информације, технологију нуклеарне енергије. Правимо авионе, развијамо биомедицину", рекао је кинески председник.

Си је нагласио да КПК има за циљ да реализује социјалистичку модернизацију до 2035. године, а да од 2035. до средине века трансформише Кину у велику модерну социјалистичку земљу, која је просперитетна, снажна, демократска, културно напредна, хармонична и лепа.

Кинески лидер је додао да је КПК остварила убедљиву победу и у потпуности консолидовала редове у борби против корупције.

"Водили смо борбу против корупције без преседана у нашој историји. Вођени снажним осећајем исправности, казнили смо неколико хиљада људи, уместо да дозволимо да пропадне 1,4 милијарде становника. Очистили смо нашу партију", истакао је Си.

Очекује се да Си Ђинпинг добије трећи мандат

Конгрес КПК се одржава једном у пет година, трајаће до 22. октобра и очекује се да ће актуелни лидер Си (69) трећи пут добити петогодишњи мандат.

На церемонији затварања делегати ће гласати за усвајање извештаја конгреса и амандмана на оснивачки документ партије.

Биће изабран нови Централни комитет који има око 200 чланова са правом гласа и око 170 њихових заменика.

Ројтерс преноси да је Сијев говор трајао мање од два сата, што је знатно мање у односу на конгрес из 2017. године, када је за говорницом провео три и по сата.

Британска новинска агенција додаје да је највећи аплауз од делегата добио када се успротивио независности Тајвана.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије