Читај ми!

Почео конгрес КП Кине, Си Ђинпинга очекује трећи мандат

У Пекингу је почео 20. конгрес владајуће Комунистичке партије Кине, а очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг бити трећи пут изабран на место генералног секретара партије са петогодишњим мандатом, што је пре тога успело само Мао Цетунгу.

Конгрес се одржава у Великој дворани народа у Пекингу и трајаће до 22. октобра, пренео је Кинески међународни радио.

На Конгресу ће бити резимирани послови у протеклих пет година, као и важна достигнућа и драгоцена искуства која је Централни комитет КП Кине на челу са Си Ђинпингом постигао предводећи партију, државу и народ у одржавању и развоју социјализма са кинеским карактеристикама у новој ери, рекао је портпарол конгреса Сун Јели.

Биће направљена и детаљна анализа о околностима у земљи и у свету, додао је он.

Конгрес кинеске Комунистичке партије одржава се сваке пете године и окупља око 2.300 партијских лидера, а углавном ће бити одржан иза затворених врата.

Очекује се да конгресу присуствују и бивши лидери, уколико им то дозволи здравље.

Угледни бивши лидери укључују и деведесетогодишњег Ђианга Цемина и његовог премијера Цу Ронгђија, као и Ху Ђинтаоа, Сијевог непосредног претходника.

На церемонији отварања, која ће бити преношена одложено, Си ће прочитати извештај, наводећи достигнућа партије у претходном периоду и представити планове за наредних пет година.

На 19. конгресу партије уводни говор је трајао три сата и 24 минута.

На церемонији затварања делегати ће гласати за усвајање извештаја конгреса и амандмана на оснивачки документ партије.

Такође ће изабрати нови Централни комитет који има око 200 чланова са правом гласа и око 170 њихових заменика.

Што се тиче политичког и економског система, не очекују се значајне промене током трећег мандата Си Ђинпинга, наводи АП.

Када је реч о спољној политици, аналитичари оцењују да ће Си наставити да отвара Кину према свету и изградњу земље која не зависи ни од кога.

С обзиром да ће пред њим остати изазови везани са ковид, наставак економског раста, јачање војске и питање Тајвана, трећи мандат би могао да му буде најтежи до сада, сматрају аналитичари.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије