Читај ми!

Ајатолах Хамнеи каже да му се "срце слама због смрти Махсе Амини", али је подржао снаге безбедности

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи у потпуности је подржао снаге безбедности које се сукобљавају са демонстрантима који протестују због смрти Махсе Амини у притвору.

У својим првим коментарима у вези са смрћу 22-годишње Махсе Амини, ајатолах Хамнеи је рекао да је њена смрт "сломила његово срце", и навео да је реч о горком инциденту који су изазвали непријатељи Ирана.

"Дужност наших безбедносних снага, укључујући и полицију, јесте да осигурају безбедност иранске нације.... Они који нападну полицију остављају грађане Ирана небрањенима против насилника, пљачкаша и изнуђивача", рекао је Хамнеи кадетима у Техерану.

Безбедносне снаге, укључујући полицију и добровољце из Басија милиције, предводили су гушење протеста. Хиљаде демонстраната су ухапшене, стотине повређене, а према неким подацима, страдало је више од 130 људи.

Ајатолах Али Хамнеи је коментаришући протесте рекао и да је реч о планираним немирима, оптужујући САД и Израел да су их оркестрирали.

"Отворено кажем да су недавне нереде осмислили Америка, лажни ционистички режим (Израел) и њихови плаћеници унутар и изван Ирана", рекао је Хамнеи.

Неколико сати након сахране Аминијеве у курдском граду Сакез 17. септембра, хиљаде Иранаца изашло је на улице широм земље, паливши слике Хамнеија и скандирајући "Смрт диктатору".

"Они који су изазвали немире како би саботирали Исламску Републику заслужују оштро кривично гоњење и казну", поручио је Хамнеи.

Протести не јењавају упркос растућем броју погинулих и све насилнијег обрачуна снага безбедности које користе сузавац, палице и – у неким случајевима, према видео-снимцима на друштвеним мрежама и подацима група за људска права – бојеву муницију, наводи Ројтерс.

Протестима су се придружили и студенти. Десетине академаца је ухапшено након сукоба са снагама безбедности на истакнутом Техеранском универзитету Шариф у недељу. Већина њих је данас пуштена.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво