Читај ми!

Избори у Бразилу, Силва и Болсонаро иду у други круг

У Бразилу ће бити одржан други круг председничких избора, с обзиром на то да ниједан од кандидата није освојио више од 50 одсто гласова изашлих бирача. Са 99,7 одсто пребројаних електронских гласова, левичар Луиз Ињасио Лула да Силва освојио је 48,4 одсто гласова, наспрам 43,3 одсто гласова које је освојио кандидат деснице Жаир Болсонаро, саопштила је Изборна комисија.

Пошто ниједан од кандидата није освојио више од 50 одсто гласова изашлих бирача, Болсонаро и Лула ће учествовати у другом кругу гласања 30. октобра.

Неколико истраживања јавног мњења показала су да Лула, који је био председник од 2003. до 2010. године, води испред актуелног шефа државе Болсонара за 10 до 15 одсто гласова уочи недељних избора.

Међутим, како наводи британска агенција, много мања разлика у гласовима разбила је наду о брзом решавању дубоко поларизованих политичких снага у овој земљи.

Болсонаро је довео у питање анкете које су показале да је изгубио од Луле у првом кругу, а без доказа је напао интегритет бразилског електронског гласачког система и сугерисао да можда неће признати пораз уколико изгуби.

Лула је оптимистично гледао на резултате избора, рекавши да ће то само одложити његову победу и да се радује што ће се суочити са Болсонаром у другом кругу.

"Можемо да упоредимо Бразил који је изградио, са оним који смо ми изградили", рекао је Лула новинарима.

Болсонаро је био самоуверен у постизборном обраћању, критикујући фирме које се баве истраживањем јавног мњења и анкетирањем.

"Планирам да направим праве политичке савезе за победу на овим изборима", рекао је новинарима.

Више од 150 милиона грађана Бразила изашло је јуче на биралишта како би изабрали новог председника државе, сенаторе, одборнике и државне гувернере.

Грађани Бразила бирали су свих 513 посланика Доњег дома Конгреса, трећину од 81 члана Сената, гувернере држава и одборнике.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво