Читај ми!

Де Силва води на изборима у Бразилу

Бивши председник Бразила, левичар Луиз Ињасио Лула да Силва освојио је 51 одсто гласова, а актуелни шеф државе, десничар Жаир Болсонаро 37 одсто, саопштио је бразилски Врховни изборни суд, највиши изборни орган Бразила, на основу само 0,1 одсто пребројаних гласова после данашњих избора.

Уколико ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова изашлих бирача, два кандидата са највише гласова учествоваће у другом кругу гласања 30. октобра, преноси Ројтерс.

Више од 150 милиона грађана Бразила изашло је данас на биралишта да би изабрали новог председника државе, сенаторе, одборнике и државне гуверенере.

У фокусу су председнички избори, а према испитивањима јавног мњења, очекује се убедљива победа Да Силве.

Он би, како је наведено у истраживањима, требало да освоји 48,3 одсто гласова, а Болсонаро 36,3 процената.

Болсонаро је гласао у Рио де Жанеиру и рекао да очекује да ће победити на изборима у првом кругу, упрокос томе што му анкете дају мале шансе.

На председничким изборима чествовало је 11 кандидата.

Грађани Бразила, такође су бирали свих 513 посланика доњег дома Конгреса, трећину од 81 члана Сената, гувернере држава и одборнике.

Иако Лула да Силва води у председничкој трци, очекује се да ће конзервативна коалиција која подржава Болсонара имати већину у оба дома Конгреса.