Читај ми!

Италијани бирају нови парламент, гласање чији исход чека Европа

У Италији се одржавају парламентарни избори. Међу главним кандидатима су троструки премијер Силвијо Берлускони, опозициона лидерка крајње деснице Ђорђа Мелони, која је по истраживањима јавног мњења у вођству и могла би да постане прва жена премијер у Италији. Излазност до 19 часова 51 одсто.

Јутрос су од 7 часова отворена бирачка места у Италији, а затварају се у 23.00. Право на гласање има више од 46 милиона Италијана, док је више од 4.700.000 Италијана са пребивалиштем у иностранству већ гласало. Италијани гласају за нови парламент, а ови избори ће одлучити већину која ће владати земљом наредних пет година.

До 19 часова, на биралишта је изашло око 51 одсто гласача, седам одсто мање него на изборима 2018. године, наводи Коријере дела сера.

Без обзира на чињеницу да већ 15 дана није дозвољено јавно објављивање истраживања јавног мњења подаци који су до тада сакупљени приказују да је централна десница у великој предности те да ће добити апсолутну већину са обзиром на чињеницу да су им противници - Демократска партија, Терзо поло и Покрет пет звездица подељени и свако од њих се представља за себе.

Једино изненађење које је могуће на крају данашњег дана јесте раст Покрета пет звездица што је већ било примећено почетком септембра и то највише на југу земље. Ипак, нико не сумња да ће Браћа Италије на челу са Ђорђом Мелони бити победници ових избора.

Интересантна су реаговања Европе на ова предвиђања која се не допадају превише Италијанима.

Наиме, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила: "Видећемо резултате избора у Италији. Имали смо и изборе у Шведској. Уколико се ствари буду развијале у комплексном правцу ми имамо инструменте које ћемо употребити као у случају Пољске и Мађарске".

Многи италијански политичари, чак и они који нису припадници деснице протумачили су речи Урсуле фон дер Лајен као неку врсту упозорења уколико дође до тога да у Италији заиста победи десница као што ће се, највероватније и десити.

Највећи део италијанске штампе је слично прокоментарисао сматрајући да треба поштовати избор Италијана какав год он био. Силвио Берлускони пак сматра да нема разлога за бригу када су у питању међународне пресије јер десница није против Европе, а ни Европа не може бити против деснице.

Медији дају предност десници

Страни медији о изборима у Италији пишу и говоре као да је десница већ победила, наиме Си-Ен-Ен објашњава да се стварају перфектни услови за поновно рађање популиста у Европи, Њујорк тајмс каже да нису баш сви срећни уколико Мелони дође на власт јер ће екстремна десница уназадити права жена.

Вашингтон пост се пита зашто су Италијани спремни да замене Драгија са Ђорђом Мелони. Фокс њуз сматра да ће Италија добити првог премијера жену која је имала заиста одличну каријеру још од како је била активисткиња док је била тинејџерка.

Фигаро је посветио прве четири стране италијанским изборима под називом "Уједињена десница на вратима власти" те како је Енрико Лета потопио италијанску левицу. Паризијен је ставио наслов "Италија, Мусолинијева сенка над изборима".

И неки од модних креатора су на својим друштвеним мрежама коментарисали изборе, попут Донателе Версаће која је, као и позната италијанска инфлуенсерка Кјара Ферањи коју прати скоро 28 милиона људи, а која је позвала Италијане да изађу данас на гласање јер су, како каже, ово врло важни избори за земљу.

Наиме стиче се утисак да ће велики број грађана одустати од гласања јер немају поверења у политичаре и не знају за кога би гласали.

Но изборни дан је тек почео, а прве наговештаје ћемо имати у току дана те и коначне резултате након 23 часа иако за сада изгледа да су ствари поприлично јасне.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво