Читај ми!

Пјонгјанг испалио балистичку ракету уочи војних вежби Јужне Кореје и САД

Северна Кореја је испалила балистички пројектил према мору, уочи планиране војне вежбе јужнокорејских и америчких снага.

Јужна Кореја је саопштила да је испаљена једна балистичка ракета, кратког домета, пре 7 часова ујутру, по локалномвремену. Ракета је летела 600 километара.

"Испаљивање балистичке ракете је акт страшне провокације који прети миру и безбедности на Корејском полуострву, али и међународној заједници", саопштава јужнокорејска војска.

Навели су и да су јужнокорејске снаге разговарале са америчкимколегама и потврдиле спремност да одговоре на било какву провокацију Пјонгјанга.

Јапански министар одбране Јасуказу Хамада рекао је да је ракета достигла максималну висину од 50 километара и да је могуће да је летела  неправилном путањом. Пала је изван јапанске економске зоне, али није било проблема ни са морским ни са ваздушним саобраћајем.

Стручњаци, међутим, наводе да су многе ракете кратког домета које Северна Кореја лансира направљене тако да маневрила избегну антиракетну одбрану.

"Акција Северне Кореје представља претњу миру и безбедности наше земље, региона и међународне заједнице, а неопростиво је што је до овога дошло док траје инвазија на Украјину", рекао је јапански министар одбране наводећи да је Токио упутио протест Пјонгјангу путем амбасаде у Пекингу.

До лансирања је дошло након доласка у Јужну Кореју америчког носача авиона "Роналд Реган" који ради на нуклеарни погон. Те летелице учествоваће у заједничким вежбама са јужнокорејским снагама од 26. до 29. септембра.

Вежбе су критиковале и Русија и Кина, које су позвале све стране да не предузимају кораке који подижу тензије у региону и позвале на ублажавање санкција.

То је био први пут да је Пјонгјанг извео такво лансирање од испаљивања осам балистичких пројектила кратког домета у једном дану почетком јуна.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво