Читај ми!

Сатница сахране краљице Елизабете Друге

Сахрана британске краљице Елизабете Друге биће одржана у присуству више од 500 званичника, а догађај, који медији називају "догађајем века", за лондонску полицију биће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа. Већ од раних јутарњих часова, полиција блокира већину главних улица у центру града. Сахрана ће бити преношена на великим екранима у парковима, трговима и у биоскопима широм Велике Британије, саопштила је влада.

На сахрани се очекује више од 500 шефова држава или влада, међу којима и краљеви, јапански цар, шеици, султани. Србију ће представљати премијерка Ана Брнабић. Породицу Карађорђевић представља принц Александар.

Они су синоћ присуствовали званичном пријему који је приредио краљ Чарлс Трећи, у Бакингемској палати.

У Лондон је у недељу стигао и амерички председник Џозеф Бајден, који је са супругом Џил одао пошту краљици у Вестминстерској дворани.

Овај скуп високих званичника представљаће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа.

Сви званичници ће у Вестминстерску опатију бити превезени у луксузним аутобусима, осим америчког председника, који се искључиво вози у сопственом аутомобилу названом "Звер".

Градоначелник Лондона Садик Кан ову операцију припреме за сахрану описао је као безбедносне операције свих сахрана, свих краљевских свадби и Олимпијских игара у Лондону заједно.

Осморо унучади краљице, укључујући принчеве Вилијама и Харија, стајали су у суботу 15 минута поред краљичиног ковчега. Претходно су бдење одржали краљ Чарлс Трећи и остала деца краљице Елизабете Друге.

Сатница сахране краљице Елизабете Друге

Од 7 до 9.30 по централно-европском времену (6 до 8.30 по локалном времену) одржаће се последње бдење код краљичиног ковчега у Вестминстер холу.

До 11.44, ковчег са телом краљице биће у згради парламента у Вестминстерској дворани (10.44 по локалном времену), а затим ће га краљевска морнарица пренети у Вестминстерску опатију, која се налази у непосредној близини, у пратњи краља Чарлса Трећег и старијих чланова краљевске породице. 

У 12.00 краљевска морнарица ће пренети на лафету ковчег са телом краљице Елизабете Друге до Великог олтара у Вестминстерској опатији.

Око 2.000 гостију, укључујући чланове краљевске породице, британске званичнике и шефове држава и влада из иностранства, заузеће своје место у опатији и гледати како се краљичин ковчег премешта до Великог олтара.

12.00 - 13.00: Државна сахрана у опатији 

Верски део сахране предводиће кантерберијски надбискуп са ђаконом Вестминстерске опатије. Говор ће одржати и британска премијерка Лиз Трас.

Пред крај службе, огласиће се кратки звук трубе, након чега ће уследити двоминутна национална тишина.

Потом ће бити интонирана државна химна и ламент, које ће свирати краљичини свирачи. 

Служба ће бити преношена на телевизији и очекује се да ће бити емитована милионима широм света. Сахрана краљице Елизабете могла би да буде један од најгледанијих догађаја уживо у историји човечанства.

13.15-17.00: Краљичин ковчег се превози центром Лондона

После једночасовне службе у опатији, ковчег са телом краљице Елизабете Друге ће бити превезено на лафету, кроз Лондон, поред Бакингемске палате, до Велингтонове капије, где ће бити у 14 часова.

17.00 сати краљичин ковчег стиже у Виндзор

Ковчег са телом краљице Елизабете Друге у 17 часова стиже у Виндзор, где ће бити служено приватно опело, након чега ће бити положен у краљевску гробницу у капелу светог Ђорђа.

У 20.30 краљица ће, на приватној породичној сахрани у капели, бити сахрањена заједно са својим мужем, војводом од Единбурга, родитељима и сестром Маргарет.

Краљица Елизабета Друга преминула је у четвртак, 8. септембра у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу. У тренутку када је краљица умрла, трон је наследио принц Чарлс.

Два дана касније, Чарлс Трећи и формално је проглашен новим британским краљем на церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво