Читај ми!

Напето после избора у Шведској – десничари повећали предност, левица се нада преокрету

У тесној изборној трци, минималну предност у Шведској и даље има десничарска коалиција која је, према 99 одсто пребројаних гласова, добила два мандата више од коалиције левичара коју предводи владајућа Социјалдемократска партија. Аналитичари процењују да је промена у вођству и даље могућа, пошто треба да пристигну резултати из још 50 изборних округа.

Након 99 одсто пребројаних гласова, највише посланичких мандата у шведском Рикдсагу има десничарска коалиција предвођена Модератима и Шведским демократама.

Према обрађеним резултатима, десничари имају 176 од 349 мандата, што је довољно за парламентарну већину и формирање нове владе, док левичарска коалиција коју предводе Социјалдемократе и премијерка Магдалена Андерсон имају два мандата мање.

Највише мандата, у страначкој расподели, има Социјалдемократска странака – освојили су 108 мандата, а прати их десничарска странка Шведске демократе, која је први пут друга партија по јачини у парламенту са 73 мандата, због чега су их многи аналитичари прогласили правим победницима избора.

Ипак, лидером десничарске коалиције сматра се Улф Кристерсон, председник Модерата, који је у понедељак навео да се нада да ће успети да формира нову владу.

Упркос томе што су социјалдемократе забележиле раст од 2,1 одсто, ниједан од њихових коалиционих партнера, осим Зелене странке, није успео у томе, што је довело до пада у броју посланичких мандата целе коалиције.

Аналитичари сматрају да је промена у броју мандата и даље могућа, пошто треба да пристигну резултати из још 30 изборних округа који би могли да преокрену изборни резултат у корист левичара.

Осим на парламентарним изборима, Швеђани су у недељу гласали и за челнике региона и општина.

Изборе су обележиле велике гужве на појединим бирачким местима у Стокхолму, Гетеборгу, Упсали, Калмару и Седертељеу.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво